Otavan yksiosainen tietosanakirja

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Otavan yksiosainen tietosanakirja on vuonna 1960 julkaistu suomenkielinen, suomalaisnäkökulmainen tietosanakirja.

Laatijat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tietosanakirjan päätoimittaja oli Kalle Vaarna, toimitussihteeri Anja Hurme ja julkaisija Otava. Toimittajia oli kaiken kaikkiaan yksitoista: J. E. Aalto-Setälä, Ilmari Havu, Terttu-Liisa Jalas, Jouko Kaisila, Matti Laamanen, Lauri Lehtinen, Olavi Perilä, Harras Porkka, Salme Wartiovaara, Yrjö Vasari sekä Keijo Virtamo. Teoksen kuvittajia olivat Anja Ylönen ja Raija Petäjäinen, kartanpiirtäjinä toimivat Jussi Kosonen, Airi Miettinen, Markku Reunanen ja Meri Streng.

Sisältö ja rakenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Teoksen artikkeleissa mainittujen henkilöiden ja asioiden viittauksissa hyödynnetään niistä mahdollisesti laadittuja erillisiä artikkeleita (nuoli tai vrt. -viittaus) eli sisäistä linkitystä. Kokooma-artikkelit jäsentävät laajan asian taulukkona tai teemoina kuten elokuvan: elokuvatekniikka ja sen kehitys, elokuvateollisuus, -tuotanto, -teatterit ja -taide. Kokooma-artikkelit helpottavat myös tiettyyn teemaan liittyvän artikkelin löytämistä, kuten emmental kokooma-artikkelin juusto yhteydessä.

Ulkomaisille sanoille on esitetty ääntämisohjeet, käytetyt lyhenteet selitetään ja kuvaliitteet, monivärikartat ja kaksiväriset tekstikartat listataan. Teoksen lopussa on täydennysosa koskien varsinkin painamisen aikana tapahtuneita muutoksia kuten Rooman vuoden 1960 kesäolympialaisten tulosluettelo. Kaiken kaikkiaan teoksessa on 3 540 tekstikuvaa, 366 syväpainokuvaa, 16 värikuvaliitettä, 23 monivärikarttaa ja 170 karttaa tai kartaketta. Jokaisesta Suomen kaupungista on sitä koskevan artikkelin yhteydessä yleispiirteinen kartta. Etukannen sisällä on kartanpidike, jossa on Suomen kartta 1:1 500 000 ja sen taustapuolella mm. keskilämpötiloihin ja lentoreitteihin liittyviä karttoja Suomesta ja maapallolta. Takakannen vastaavanlaisessa pidikkeessä on kaksi karttaa, Helsingin kartta ja sen taustapuolella pääkaupunkiseudun kartta sekä eri maanosia esittävä kartta.

Kirjassa ei ole sivunumeroita, vaan palstanumerot. Kukin sivu on kolmipalstainen, ensimmäisen palstan ensimmäinen artikkeli koskee A-kirjainta ja viimeisen ennen täydennysosaa olevan sivun viimeisen palstan 4242 artikkeli Öölantia, viimeisen sivun palstoja ei tosin ole numeroitu. Täydennysosan palstat ovat 4249-4266. Palstanumerot on painettu sivun alamarginaaliin, ylämarginaalissa on sivun ensimmäisen kokonaisen ja viimeisen alkavan artikkelin nimi, esimerkiksi sarvijaakko ja Satakunta palstojen 3250, 3251 ja 3252 sivulla.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Kalle Vaarna (toim.): Otavan yksiosainen tietosanakirja. Helsinki: Kustannusosakeyhtiö Otava, 1960.
Tämä kirjaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.