Oswald Boelcke

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Oswald Boelcke
Oswald Boelcke
Oswald Boelcke
Henkilötiedot
Syntynyt 19. toukokuuta 1891
Saksan keisarikunnan lippu Giebichenstein (nykyinen Halle), Saksa
Kuollut 28. lokakuuta 1916 (25 vuotta)
Ranskan lippu Bapaume, Ranska
Sotilashenkilö
Palvelusmaa(t) Saksan keisarikunnan lippu Saksan keisarikunta
Palveluvuodet 1911–1916
Taistelut ja sodat Ensimmäinen maailmansota
Joukko-osasto Luftstreitkräfte

Oswald Boelcke (19. toukokuuta 1891 Giebichenstein (nykyinen Halle), Saksa28. lokakuuta 1916 Bapaume, Ranska) oli johtavia saksalaisia hävittäjälentäjiä ensimmäisessä maailmansodassa.

Elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Boelcke valmistui ylioppilaaksi vuonna 1911. Hän oli asepalveluksessa viestiyksikössä (Telegraphen-Bataillon Nr. 3) Koblenzissa.

Toukokuussa 1914 hän siirtyi lentojoukkoihin (Fliegertruppe). Hän pääsi lentokoulutukseen Halberstadtin lentokouluun. 15. elokuuta 1914 hän siirtyi (yksikössä Feldfliegerabteilung 13) rintamalle. Samassa yksikössä palveli hänen viisi vuotta vanhempi veljensä Wilhelm tähystäjänä.

Huhtikuussa 1915 Oswald Boelcke siirtyi uuteen Feldfliegerabteilung 62 -yksikköön. Se toimi Döberitzissä, josta siirtyi Douaihin Ranskaan. Boelcken tovereihin kuului Max Immelmann, joka tunnettiin myös nimellä Adler von Lille, ”Lillen kotka”.

Eri lähteissä on väitetty, että Boelcke saavutti ensimmäisen ilmavoittonsa 4. heinäkuuta 1915 , mutta se tapahtui 19. syyskuuta 1915. 12. tammikuuta 1916 hän saavutti kahdeksannen ilmavoittonsa, josta hän ja samaan aikaan Max Immelman saivat Saksan keisarilta korkeimman preussilaisen urhoollisuusmitalin, Pour le Mérite’n.

Maaliskuussa 1916 Boelckesta tuli kuuden lentäjän yksikön komentaja. Se toimi Siverystä käsin. Boelckella oli hyvät suhteet Preussin kruununprinssi Wilhelmiin, jonka päämaja oli läheisessä Stenayssä.

Max Immelmann kaatui 18. kesäkuuta 1916. Boelcke oli lähetetetty tarkastusmatkalle Balkanille, josta hänet kutsuttiin takaisin. Hänestä tuli lentueen (Jagdstaffel) päällikkö 10. elokuuta 1916. Boelcke tapasi veljensä Wilhelmin Venäjän rintamalla, Kowelissa. Hän liittyi Jadgstaffel 2:een, jossa lensivät Manfred von Richthofen, Werner Voss ja Erwin Böhme.

Syyskuun alussa 1916 Boelcke alkoi kirjoittaa teoriaansa hävittäjälentämisestä kouluttaen uusia lentäjiä. Eräs perusperiaate oli muodostelmassa lentäminen.

Syys-lokakuussa 1916 hän ampui 20 viholliskonetta alas. Tällöin hänellä oli 40 vahvistettua ilmavoittoa ja hän oli tuolloin johtava hävittäjä-ässä.

28. lokakuuta 1916 ilmataistelun aikana Böhmen kone törmäsi Boelcken koneeseen. Boelcke kuoli tässä onnettomuudessa.

Oswald Boelcke haudattiin Dessauhun valtiollisin hautajaismenoin.

Vaikutus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Boelckea pidetään syystäkin modernin hävittäjälentämisen ensimmäisenä teoreetikkona. Hänellä oli merkittävä vaikutus hävittäjälentäjien koulutukseen. Dicta Boelcke, ilmataistelun säännöt, ovat edelleen arvossaan.

Boelcken kuoltua hänen lentueensa nimettiin Jasta Boelckeksi.

Luftwaffen pommituslentolennosto 31(saks. Jagdbombergeschwader 31) on edelleen nimeltään ”Boelcke”. Sen tukikohta on Nörvenichissä.