Osta ja pidä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Osta ja pidä on pitkän tähtäyksen sijoitusstrategia, jossa kerran hankitut sijoitukset pidetään pitkään myymättä niitä välillä. Strategian vastakohta on jatkuva lyhyen aikavälin kaupankäynti, ääriesimerkkinä arvopaperien päiväkauppa (day trading).

Osta ja pidä -strategia perustuu näkemykseen, että tarpeeksi pitkällä aikavälillä finanssimarkkinat antavat sijoitukselle hyvän tuoton huolimatta tilapäisistä kurssivaihteluista. Näkemyksen mukaan sijoitusten oikeaan ajoitukseen perustuva strategia, siis että ostot osaisi jatkuvasti tehdä alimpiin hintoihin ja myynnit kalleimpiin hintoihin, ei onnistu varsinkaan aloittelevalta piensijoittajalta, jonka on siis varmempaa vain ostaa ja pitää sijoituksensa.[1]

Vahvimpia argumentteja osta ja pidä -strategian puolesta on markkinoiden tehokkuushypoteesi: mitä tehokkaammin arvopaperimarkkinat toimivat, sitä oikeampi jokaisen sijoituksen kurssi jokaisella hetkellä on, eikä kaupankäyntiin siksi ole syytä. Koska sijoitusmarkkinoilla on erittäin vaikeaa ellei mahdotonta tehdä jatkuvasti ylituottoa, paras mahdollinen sijoitustuotto ja samalla paras mahdollinen sijoitusomaisuus syntyy helpoiten ostamalla arvopapereita ja pidättäytymällä niiden myynnistä missään elämäntilanteessa. Osta ja pidä -strategiassa kaikki mahdolliset muutokset sijoitussalkun koostumuksessa – lisäostoja lukuun ottamatta – täytyy pystyä perustelemaan huolella.[2]

Toinen argumentti sijoitusten säilyttämisen puolesta ovat kustannukset: mitä vähemmän tekee sijoituksillaan kauppaa, sitä pienemmiksi jäävät tuottoa syövät kaupankäyntikulut ja veroseuraamukset.

Osta ja pidä -strategiaa voi toteuttaa suorien osakesijoitusten ohella myös sijoittamalla osakerahastoihin. Strategian onnistumiseksi sijoitussalkun riskitason tulee pysyä sellainena, että sijoittaja kykenee pysymään markkinoilla kaikissa markkinaolosuhteissa.[1] Rahastosijoituksen etuna on verovapaus, mutta haittapuolena rahaston perimät palkkiot. Osta ja pidä -strategiassa rahastoyhtiön vuosittaisena prosenttiosuutena perimät palkkiot kertautuvat vuosien myötä ja voivat näin nousta verraten korkeiksi.

Englanniksi strategiaa kutsutaan nimellä buy and hold, ruotsiksi BKIS eli bara köpa, inte sälja.

Esimerkki suomalaisesta osta ja pidä -sijoittajasta on monia sijoitusoppaitakin kirjoittanut Erkki Sinkko.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Jouni Koistinen: Osta ja pidä -strategia 4/2006. Investori. Arkistoitu 14.10.2013. Viitattu 29.9.2013.
  2. Timo Alho: AB20A0200 Rahoituksen perusteet: Sijoitusstrategiat 15.2.2010. Lappeenrannan teknillinen yliopisto, Kauppatieteellinen tiedekunta. Arkistoitu 10.1.2015. Viitattu 29.9.2013.
  3. / Sijoittaja kertoo: Erkki Sinkko puolustaa kansankapitalismia 25.03.2010. Pörssisäätiö. Viitattu 6.10.2013.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]