Osroes I

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Osroes I oli Parthian kuningas noin vuosina 105129.[1] Hän seurasi valtaistuimella veljeään Pakoros II:a. Osroeksen aikana usurpaattori Vologases III hallitsi Parthian itäisiä maakuntia. Rooman keisari Trajanus valtasi Mesopotamian Osroeksen hallituskauden aikana.

Osroes syrjäytti Armenian kuninkaan Exedareen ja nimitti tämän veljen Parthamasiriin kuninkaaksi. Exedares ja Parthamasiris olivat Osroeen veljen Pakoroksen poikia. Armenia sijaitsi Rooman ja Parthian välissä ja mailla oli sopimus siitä, että Parthia sai nimittää Armenian hallitsijan, mutta Rooman piti hyväksyä ja kruunata uusi kuningas. Trajanus ei hyväksynyt Parthamasirista kuninkaaksi ja aloitti sodan Parthiaa vastaan. Aluksi hän valtasi Armenian ja liitti sen Rooman valtakuntaan. Tämän jälkeen hän jatkoi valtaamalla Mesopotamian ja nimittämällä erään Parthamaspateen Parthian kuninkaaksi. Osroeksen veli Mithridates IV ja tämän poika Sanatrukes II julistautuivat tämän jälkeen kuninkaiksi ja aloittivat taistelun roomalaisia vastaan.

Trajanuksen lähdettyä Mesopotamiasta Osroes palasi ja kukisti Parthamaspateen. Trajanuksen seuraaja Hadrianus luopui edeltäjänsä valloituksista. Osroeksen kuoltua hänen veljensä Mithridates IV seurasi häntä kuninkaana.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Osroes I - Livius www.livius.org. Viitattu 17.8.2023.
  Edeltäjä:
Pakoros II
Parthian kuningas
 
Seuraaja:
Mithridates IV
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.