Oslon keskusrautatieasema

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Oslo sentralstasjon
Perustiedot
Rataosa Drammenbanen
Gardermobanen
Gjøvikbanen
Hovedbanen
Østfoldbanen
Sijainti 59°54′37.9″N, 010°45′16.9″E
Kunta Oslo
Avattu 1980
Liikenne
Kaukoliikenne NSB:n kaukoliikenne, SJ, Tågkompaniet
Paikallisjunat NSB:n paikallisliikenne, Flytoget
Vaihtoyhteydet metro, raitioliikenne, bussit
Ratapiha
Raiteisto 19 laituriraidetta

Oslon keskusrautatieasema (norj. Oslo sentralstasjon, usein lyhennetty Oslo S) on vuonna 1980 avattu rautatieasema Norjan pääkaupungin Oslon keskustassa ja samalla myös maan rautateiden suurin asema. Sitä palvelee päivittäin yli 1 000 yhteensä neljän eri liikennöitsijän kauko- ja lähiliikenteen junaa, ja rautatieaseman päivittäinen matkustajamäärä on noin 90 000.[1] Aseman omistaa ja sitä ylläpitää Bane NOR Eiendom.

Asema sijaitsee Jernbanetorgetin vieressä Karl Johans gaten itäpäädyssä, aivan Oslon ydinkeskustassa. Sen yhteydessä on Jernbanetorgetin metroasema, jossa pysähtyvät kaikki Oslon metron viisi linjaa. Yhdessä metron, raitiovaunujen ja bussien kanssa Oslon keskusrautatieasemasta muodostuu sekä kaupungin että koko maan vilkkain liikennekeskittymä, joka palvelee päivittäin noin 150 000 käyttäjää.[2] Asema on pääteasema useimmille Gjøvikbanenin paikallis- ja kaukojunille. Kaikki Oslon alueen paikallisjunat sekä Flytoget-lentokenttäjunat pysähtyvät asemalla, joka toimii myös joka toisen Flytoget-vuoron lähtö- ja pääteasemana.[3]

Oslon keskusrautatieasema rakennettiin Oslon itäisen rautatieaseman (Oslo østbanestasjon) paikalle vuonna 1980 keskustan alittavan Oslotunnelen-tunnelin valmistuttua ja mahdollistettua läntisen ja itäisen aseman yhdistämisen. Asemalla on 19 raidetta, joista 13 kulkee sen läpi keskustan alittavaan tunneliin. Asema koostuu kahdesta rakennuksesta: entisestä Oslo Ø:sta ja uudemmasta Oslo S:sta. Molemmissa rakennuksissa on kauppakeskus.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Avrunder ni års forbedringsjobb - Bane NOR www.banenor.no. Arkistoitu 6.1.2019. Viitattu 12.1.2019.
  2. Oslo S banenoreiendom.no. Viitattu 12.1.2019. (norjaksi)
  3. Til og fra | Oslo S oslo-s.no. Viitattu 12.1.2019.
Tämä rautateihin tai rautatieliikenteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.