Oskar Klein

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Oskar Klein
Henkilötiedot
Syntynyt15. syyskuuta 1894
Mörby, Danderyd, Ruotsi
Kuollut5. helmikuuta 1977
Tukholma, Ruotsi
Kansalaisuus Ruotsi Ruotsalainen
Koulutus ja ura
Väitöstyön ohjaaja Svante Arrhenius
Tutkimusalue Fysiikka
Tunnetut työt Kaluzan-Kleinin teoria
Palkinnot Max Planck -mitali

Oskar Klein (15. syyskuuta 18945. helmikuuta 1977) oli ruotsalainen fyysikko, joka tuli tunnetuksi kehittämällä Theodor Kaluzan luomaa viisiulotteista teoriaa, joka tunnetaan nykyään Kaluzan-Kleinin teoriana. Teoriaa pidetään ensimmäisenä moniulottuvuisena teoriana, vaikka suomalainen Gunnar Nordström oli aiemmin kehittänyt vastaavanlaisen teorian. Ylimääräiset ulottuvuudet ja niiden kompaktifiointi ovat keskeisessä osassa säieteorioissa.

Klein syntyi Danderyyn kunnassa, Ruotsissa. Hän oli Ruotsin ensimmäisen rabbin, Gottlieb Kleinin, ensimmäinen lapsi. Hän pääsi jo nuorena opiskelemaan Nobel-instituuttiin, jossa häntä opetti Svante Arrhenius. Arrhenius halusi lähettää Kleinin Jean-Baptiste Perrin luo Pariisin yliopistoon, mutta alkanut ensimmäinen maailmansota muutti suunnitelmia.

Klein työskenteli Niels Bohrin kanssa Kööpenhaminassa vähän aikaa alkaen vuodesta 1917. Hän väitteli itsensä tohtoriksi Tukholman yliopistosta vuonna 1921. Kaksi vuotta myöhemmin hän sai työpaikan Michiganin yliopistosta. Klein ja hänen vaimonsa Gerda Koch muuttivat Yhdysvaltoihin. Klein palasi vuonna 1925 takaisin Tanskaan ja vietti vähän aikaa Leidenissä, Alankomaissa, Paul Ehrenfestin luona.

Vuonna 1938 hän ehdotti heikon vuorovaikutuksen aiheuttamien, varausta muuttavien prosessien pohjautuvan bosoninvaihtoon. Hän loi mallinsa muutamaa vuotta Hideki Yukawaa myöhemmin, ja malli pohjautui lokaaliin mittasymmetriaan, edeltäen ei-Abelisten mittakenttäteorioiden kehittämistä.[1]

  1. Gross, David J.: Oscar Klein and Gauge Theory. (A talk delivered at the Oscar Klein Centenary Symposium) arxiv.org, 1994. arxiv.org:
Tämä tieteilijään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.