Oscar Swahn

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Oscar Swahn vuoden 1912 olympialaisissa

Oscar Gomer Swahn (20. lokakuuta 1847 Tanum1. toukokuuta 1927 Tukholma) oli ruotsalainen kilpa-ampuja ja olympiavoittaja.

Vuoden 1908 olympialaisissa Oscar Swahn voitti kaksi kultamitalia hirviammunnan kertalaukauksissa (yksilö- ja joukkuekilpailussa) ja pronssia hirviammunnan parilaukausten yksilökilpailussa. Hän oli voittaessaan 60-vuotias, vain vuoden nuorempi kuin samoissa kisoissa vapaakiväärin 1000 jaardin ammunnan voittanut Joshua Millner.

Kotikisoissa vuonna 1912 hän oli mukana joukkueessa, joka voitti kultaa hirviammunnan kertalaukauskilpailussa. Hirviammunnan parilaukausten yksilökilpailussa Swahn otti pronssia tuloksella 72[1] ja oli kertalaukauksissa viides. Viimeksi mainitun kilpailun voitti hänen poikansa Alfred Swahn. Oscar Swahn oli kultaa voittaessaan 64-vuotias: hän oli silloin ja on edelleen kaikkien aikojen vanhin olympiavoittaja.

Vuoden 1920 olympialaisissa Oscar Swahn voitti 72-vuotiaana hopeaa hirviammunnan parilaukausten joukkuekisassa. Näin hänestä tuli kaikkien aikojen vanhin olympiamitalisti.[2] Vuoden 1924 kisoihin Swahn ei osallistunut sairauden vuoksi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Virtamo, Keijo (toim.): Fokus-Urheilu 2, s. 20. Otava, 1970.
  2. http://runeberg.org/authors/swahnosc.html