Ortografinen projektio

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee perspektiivipiirustuksen käsitettä. Samannimisestä karttaprojektiosta, ortografisesta projektiosta on eri artikkeli.
Kuvattava kappale ja projektiotasot.
Ensimmäisen kulman projektiot.
Taitetaan projektiot auki.
Projektiot piirustustasolla.

Ortografinen projektio on menetelmä kolmiulotteisen kappaleen esittämiseksi kaksiulotteisena. Se näyttää kappaleen 90° välein käännetyistä kuvakulmista.

Projisointitavat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Projisointitapoja on kaksi päätyyppiä, ensimmäisen ja kolmannen kulman projektio. Ensin mainittu on yleinen Euroopassa ja Aasiassa, jälkimmäistä käytetään Pohjois-Amerikassa. Kummassakin projektiotyypissä kukin näkymä kappaleesta ikään kuin heijastetaan kappaleen ympärillä olevan kuvitteellisen laatikon sisäpinnoille. Tästä saadaan kaksi pohjapiirrosta (ylä- ja alanäkymät) sekä neljä sivunäkymää. Kaksiulotteinen esitys saadaan, kun laatikko "taitetaan auki", jolloin sisäpintojen projektiot saadaan näkyviin.

Ensimmäisen kulman projektio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäisen kulman projektiossa (yhden käännön menetelmä) kukin näkymä kappaleesta heijastetaan katselusuunnassa kappaleen takana olevalle pinnalle.

Kolmannen kulman projektio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kolmannen kulman projektiossa (kolmen käännön menetelmä) kukin näkymä esineestä heijastetaan kappaleen etupuolella olevalle pinnalle.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]