Orson Bean

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Orson Bean (1965)

Orson Bean (s. 22. heinäkuuta 1928) on yhdysvaltalainen näyttelijä. Alkuperäiseltä nimeltään hän on Dallas Frederick Burrows.

Bean syntyi Burlingtonissa, Vermontissa, ja opiskeli Cambridge High Schoolissa sekä Boston Latin Schoolissa. Hän on Calvin Coolidgen serkku. Hänet muistetaan kenties parhaiten peliohjelmista To Tell The Truth ja Match Game.

Bean esiintyi usein The Tonight Show'ssa, Mary Hartman, Mary Hartmanissa ja Fernwood 2 Nightissä. Hän esitti Loren Brayta sarjassa Tohtori tuli kaupunkiin koko sen viisivuotisen historian ajan 1990-luvulla. 2000-luvulla hänellä oli osa sarjassa Normal, Ohio. Vuonna 2004 Bean esiintyi sarjan Todistettavasti syyllinen yhdessä jaksossa. Vielä 2010-luvun taitteessa Bean näytteli Roy Benderiä sarjassa Täydelliset naiset.

Broadwaylla Orson Bean tunnetaan mm. Will Success Spoil Rock Hunterista (1955). Hän esiintyi myös Subways Are For Sleepingissa (1961), joka toi hänelle Tony-ehdokkuuden. Hän kuului Hollywoodin mustalle listalle jonkin aikaa 1950-luvulla.

Bean tunnetaan myös elokuvista; hänellä oli rooli esimerkiksi Erään murhan anatomiassa (1959). Hän on ollut kolmesti naimisissa, tällä hetkellä vuodesta 1993 näyttelijätär Alley Millsin kanssa.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]