Oracle Database

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Oracle Database
Kehittäjä Oracle Corporation
Kehityshistoria
Ensijulkaisu 1979
Tiedot
Ohjelmistotyyppi tietokannan hallintajärjestelmä
Lisenssi omisteinen ohjelmisto
Aiheesta muualla
Verkkosivusto

Oracle Database (usein lyhyesti Oracle) on tietokannan hallintajärjestelmä relaatiotietokannoille, jota kehittää Oracle Corporation.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ohjelmiston ensimmäinen julkaistu versio oli Oracle V2 (1979), joka oli ensimmäinen kaupallisesti saatava relaatiotietokannan hallintajärjestelmä.[1] Versiota 1 ei koskaan julkaistu, vaan markkinointikikkana ensimmäinen versio oli 2 koska Larry Ellison uskoi, että kukaan ei ostaisi versiota 1.[1]

Ominaisuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Oraclen tietokanta tallettaa datan loogisesti taulualueisiin (tablespace) ja fyysisesti tiedostoihin. Taulualueilla voi olla erilaisia lohkoja (segments), esimerkiksi indeksilohkoja ja datalohkoja. Segmentit puolestaan koostuvat ilmenemistä (extents). Ilmenemät ryhmitellään yhtenevien datablokkien perusteella. Datablokki on tiedon talletuksen perusyksikkö. Fyysisellä tasolla tiedostot muodostuvat yhdestä tai useammasta datablokista, missä blokkikoko voi vaihdella. Oracle hallinnoi kaikkea talletettua tietoa sen tiedon avulla, joka on talletettu systeemitaulualueelle.

Tietokantaan voi tallentaa myös funktioita, ja ne voidaan suorittaa tietokantaohjelmiston sisällä. Funktiot kirjoitetaan SQL-, PL/SQL- tai Java-ohjelmointikielellä.

Järjestelmätuki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Oracle Database 12c -versiota tuetaan seuraavilla alustoilla:

Aiemmin tuettuina ovat olleet myös muun muassa OpenVMS ja DEC Alpha.

Vuonna 2023 tuettuihin suoritinarkkitehtuureihin on lisätty ARM.[2]

Triviaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Perinteisesti Oracle-tietokannan esimerkkikäyttäjä on scott ja salasana tiger. Bruce Scott oli yksi Ellisonin perustajakumppaneista ja Tiger hänen kissansa.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b ORACLE V2 cs-exhibitions.uni-klu.ac.at. Viitattu 12.3.2020. (englanniksi)
  2. Simon Sharwood: Oracle certifies its database for Arm architecture on-prem and in cloud theregister.com. 29.6.2023. Viitattu 29.6.2023. (englanniksi)
  3. Oracle FAQ: General Questions

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Oracle Database.