Opettaja avaruudessa -ohjelma

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Opettaja avaruudessa -ohjelman logo

Opettaja avaruudessa -ohjelma (engl. Teacher in Space) oli yhdysvaltalainen avaruusohjelma, jonka presidentti Ronald Reagan perusti vuonna 1984. Ohjelman tarkoituksena oli innostaa opiskelijoita ja opettajia luonnontieteisiin sekä avaruustutkimukseen.

Ohjelman perustamisvuonna Nasa valitsi ensimmäisen opettajan, Christa McAuliffen, lähettäväksi avaruuteen. Ohjelma sai kuitenkin järkyttävän alun, sillä avaruussukkula Challenger tuhoutui 75 sekunnin päästä laukaisustaan 1986. Onnettomuudessa kuolivat kaikki seitsemän astronauttia mukaan lukien opettaja-astronautti McAuliffe. Challenger-turmasta huolimatta presidentti Reagan vakuutti, että avaruusohjelma jatkuisi entiseen malliinsa ja myös siviilit pääsisivät avaruuteen. Nasa kuitenkin päätti toisin, ja ohjelma lakkautettiin. Nasa ei halunnut lähettää siviileitä avaruuteen, ennen kuin turman syy oli selvillä.

Vuonna 1990 opettaja avaruudessa -ohjelma aloitti uudelleen toimintansa tosin yksityissektorilla. Nimellä "Opettajat avaruudessa" toimiva ohjelma vie halukkaita opettajia ja siviileitä avaruuteen.

Barbara Morgan on Nasan ensimmäinen opettaja-astronautti avaruudessa.

Opettaja-astronautti -ohjelma[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Opettaja-astronautti -ohjelma (engl. Educator Astronaut Project) on Nasan avaruusohjelma, joka jatkaa julkisesti rahoitettua opettaja avaruudessa -ohjelmaa. Ohjelman tavoitteena on kasvattaa opiskelijoita ja innostaa heitä luonnontieteisiin sekä avaruustutkimukseen. Tosin kun opettaja avaruudessa -ohjelmassa, missä siviiliopettajat lähetetään avaruuteen yhden kerran, opettaja astronautti -ohjelmassa opettajat kouluttautuvat kokoaikaiseksi astronauteiksi.

Ensimmäiseksi opettaja-astronautiksi valittiin tammikuussa 1998 Christa McAuliffen varahenkilönä toiminut Barbara Morgan. Morganista tuli ensimmäinen opettaja-astronautti elokuussa 2007 hänen lennettyään STS-118-tehtävässä avaruussukkula Endeavourin mukana avaruuteen.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä tähtitieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.