Operaatio Ikarus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Operaatio Ikarus (saks. Unternehmen Ikarus) oli Saksan sodanjohdon hylkäämä maihinnoususuunnitelma brittien miehittämään Islantiin toisessa maailmansodassa. Britannian armeija oli miehittänyt Islannin 10. toukokuuta 1940. Miehityksen päätavoite oli estää saksalaisia suorittamasta sitä. Tosiasiassa saksalaiset eivät alun perin olleet suunnitelleetkaan maihinnousua, mutta brittien suorittama miehitys sai Adolf Hitlerin kiinnostumaan Islannista.

Saksalaiset joukot olivat puolestaan 9. huhtikuuta 1940 alkaen miehittäneet Tanskan ja Norjan, ehtiäkseen sinne ennen brittejä. Näin he turvasivat sodankäynnin kannalta elintärkeän rautamalmin saannin Ruotsista norjalaisen Narvikin sataman kautta.

Operaatiota ei koskaan toteutettu, sillä sen kannalta välttämättömän Britteinsaarten maihinnousu viivästyi ja lopulta peruuntui kokonaan. Saksa olisi saattanut kyetä ottamaan Islannin haltuunsa, mutta sen puolustaminen ja huoltaminen olisi ollut mahdotonta. Hyöty Islannin haltuunotosta olisi ollut todennäköisesti se, että sieltä käsin olisi kenties kyetty suorittamaan pommituslentoja Yhdysvaltoihin ja Skotlantiin. Samoihin aikoihin Saksa oli kaavaillut jopa Irlannin valtausta, mutta sekin oli käytännössä epärealistinen hanke.