Oologia

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Linnunmunia.

Oologia on eläintieteen haara, joka tutkii linnunmunia.

Nimi oologia juontuu kreikan sanasta ᾠόν ’muna’. Oologian historia on vanha, sillä se kattaa myös munien keräilyn, jota on harrastettu satoja vuosia. Munien keräily on Suomessa nykyään luonnonsuojelulain mukaan kielletty.[1]

Oologi tutkii muun muassa lintujen pesien rakennetta ja sijoittumista, munamääriä ja pesintöjen ajoittumista, munan ulkomuotoa ja haudontaa. Alkionkehitysoppi tutkii sitä, mitä munakuoren alla tapahtuu. Kullakin lintulajilla on lajityypillinen muna, jonka koosta, värityksestä ja muodosta se voidaan tunnistaa. Käki on pesäloinen, joka munii toisen lintulajin pesään. Käen munien väritystä on tutkittu paljon.

Munien keräily oli vielä sata vuotta sitten erittäin suosittua. Varakkailla keräilijöillä oli kymmenien tuhansien munien kokoelmia. He palkkasivat munien kerääjiä maapallon eri osissa ja maksoivat sitä enemmän, mitä harvinaisemmasta linnusta oli kyse. Suomessa suuria munakokoelmia oli muun muassa Finnilällä, Kreugerilla, Lindmanilla, Melalla, Montellilla ja Waseniuksella. Edelleen munia kerätään laittomasti. Suomessa ulkomaisia keräilijöitä kiinnostavat etenkin petolintujen munat, joista haudotaan poikasia haukkametsästäjille myytäväksi, sekä itäisen ja arktisen faunan lajit, kuten monet kahlaajat.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Luonnonsuojelulaki 20.12.1996/1096 Finlex. Viitattu 19.7.2012.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä tieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.