Onze-Lieve-Vrouwekathedraal

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Onze-Lieve-Vrouwekathedraal
Cathedral of our Lady 1 (Piotr Kuczynski).jpg
Sijainti Antwerpen, Belgia
Koordinaatit 51°13′14″N, 4°24′02″E
Kirkkokunta roomalaiskatolinen
Rakentamisvuosi 1521
Suunnittelija Jan ja Pieter Appelmans
Tyylisuunta gotiikka
Haus LennartHell.svg
Lisää rakennusartikkeleitaArkkitehtuurin teemasivulla

Onze-Lieve-Vrouwekathedraal on katedraali belgialaisessa Antwerpenin kaupunginssa. Se on roomalais-katolisen Antwerpenin hiippakunnan pääkirkko. Katedraali kuuluu brabantilaisen rakennustaiteen parhaimmistoon. Sen kellotorni on kuulunut vuodesta 1999 lähtien Unescon maailmanperintökohteisiin.

Katedraali edustaa goottilaista arkkitehtuuria. Sen rakennustyöt käynnistettiin vuonna 1352 ja ne saatiin päätökseen vuonna 1521. Suunnitteluista viidestä tornista vain yksi toteutettiin ja rakennettiin. Kirkon suunnittelijoina toimivat Jan Appelmans ja tämän poika, Pieter Appelmans. Kirkosta tuli katedraali, kun Antwerpenin hiippakunta perustettiin vuonna 1559.

Onze-Lieve-Vrouwekathedraalin 123 metrin korkeuteen yltävä kirkontorni on Benelux-maiden korkein goottilainen torni. Katedraalissa on myös huomattava kokoelma barokkiajan taidemaalarin Peter Paul Rubensin töitä.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Cathedral of Our Lady Antwerp. Viitattu 18.11.2018.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Onze-Lieve-Vrouwekathedraal.
Tämä kirkkoihin tai muihin uskonnollisiin rakennuksiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.