OnlyFans

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
OnlyFans
Kotipaikka Lontoo, Yhdistynyt kuningaskunta
Kaupallinen kyllä
Tyyppi sosiaalinen media
Rekisteröinti pakollinen
Kielet englanti
Omistaja Fenix International Limited
Luonut Tim Stokely
Avattu syyskuu 2016

OnlyFans on tilauspohjainen sosiaalisen median palvelu, jossa sisällöntuottajat tarjoavat useimmiten maksua vastaan tilaajilleen ("fans", suom. kannattaja, ihailija) kuvia, videoita, kahdenkeskeisiä keskusteluita ja/tai muita palveluita.

OnlyFansissa pornografia ei ole kiellettyä ja palvelu onkin tullut tunnetuksi eroottisesta sisällöstään.

Hinnoittelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tilauksen kuukausihinta on 4,99–49,99 dollaria[1], mutta sisältöä voi julkaista myös ilmaiseksi[2]. Kuukausihinnan lisäksi yksittäisille julkaisuille voi määrittää hinnan ja sisällöntuottajalle voi maksaa tippiä. OnlyFans pidättää itselleen 20 prosenttia tuotoista.[2]

University College Londonissa opiskellut Thomas Hollands on laskenut, että OnlyFansissa sisällöntuottajan mediaaniansio kuukaudessa on 180 dollaria, mutta tämä ei sisällä tippejä. Hollands toteaa huhtikuussa 2020 julkaisemassaan kirjoituksessa, että pieni joukko sisällöntuottajia saa suurimman osan kaikista tuotoista: parhaiten tienaava prosentti saa 33% tuotoista ja parhaiten tienaavat 10 prosenttia saavat 73% tuotoista. Hollandsin laskelmien mukaan suurin osa tuottajista ei saa palvelusta lainkaan kuukausituloja ja seuraavaksi yleisin kuukausiansio on 4,99 dollaria. Koska OnlyFans-tilin pitäminen vaatii paljon työtä, Hollands väittää, että iso osa sisällöntuottajista jää käytännössä tappiolle palvelusta. Hänen mukaansa suuren yleisön ja siten helposti vähintään kohtalaisten tuottojen saaminen on helpointa jo ennestään tunnetuille henkilöille.[3] Kun näyttelijänä, laulujana ja mallina uraa tehnyt Bella Thorne loi OnlyFansiin tilin elokuussa 2020, hän saavutti miljoonan dollarin rajapyykin vuorokaudessa.[4] Miljoonan dollarin rajapyykin saavutti vielä nopeammin, kuudessa tunnissa, rap-artisti ja internetpersoona Bhad Bhabie, kun hän loi OnlyFans-tilin huhtikuussa 2021. Tämä kirvoitti kritiikkiä, sillä Bhabie oli täyttänyt 18 vuotta vasta edeltävällä viikolla.[5]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Espinoza, Joshua: OnlyFans Explained: What You Need to Know About the NSFW Site Beyoncé Name-Dropped Complex. 15.12.2020. Viitattu 6.6.2021. (englanniksi)
  2. a b Aarnio, Maria: Mikä ihmeen OnlyFans? Näin eroottisesta sisällöstään tunnettu ja ilmiöksi noussut palvelu toimii MTV. 26.2.2021. Viitattu 4.6.2021.
  3. Hollands, Thomas: The Economics of OnlyFans XSRUS. 24.4.2020. Viitattu 4.6.2021. (englanniksi)
  4. Spangler, Todd: Bella Thorne Breaks OnlyFans Record, Earning Over $1 Million in First 24 Hours Variety. 26.8.2020. Viitattu 6.6.2021. (englanniksi)
  5. Song, Sandra: Bhad Bhabie Broke OnlyFans Record By Making $1 Million in 6 Hours Paper. 3.4.2021. Viitattu 6.6.2021. (englanniksi)
Tämä tietotekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.