Omuramba Owambo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kunene-joki ja sen sivujoet, Etoshan suolatasanko, oshana-systeemi ja Omuramba Owambo (alhaalla oikealla)

Omuramba Owambo on omuramba eli kuiva joenuoma pohjoisessa Namibiassa. Se saa alkunsa viisi kilometriä Tsintsabisista ja virtaa Etoshan suolatasangolle. Sen valuma-alue on laajuudeltaan 15 784 km².[1] Joessa on vettä ainoastaan sadeaikana ja silloinkin vain, kun on satanut rankasti. Siinä ei ole lainkaan orgaanista elämää, johtuen siitä, että vettä siinä on vain ajoittain. Joen reunoilla kasvaa kirahviakaasiaa ja muita akaasioita, joista saavat auringon suojaa alueen eläimet sekä alueella asuvat sanit.

Sanit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tärkeimmät asutuskeskukset, joissa Namibiassa asuu saneja, ovat Tsintsabis ja Tsumkwe lähellä Bushmanland-nimistä hiekkalaaksoa. Lähellä Omuramba Owamboa on suuri kylä, jossa asuu paljon saneja. He ovat riippuvaisia joen ympäristön kasvustosta ja eläimistöstä. Heillä on erittäin vähän rahaa, ja johtuen alueen syrjäisestä sijainnista suhteessa muuhun Namibian yhteiskuntaan, he joutuvat maksamaan tavaroistaan erittäin korkeita hintoja, kun tavaroiden kuljetus maksaa paljon. Onneksi kerran tai pari vuodessa, kun sataa paljon, sanit voivat kerätä vettä (Tsintsabis on erittäin kuuma ja kuiva paikka) ja pyydystää kaloja, vaikkakin niiden säilöminen on joskus vaikeaa. Yleisin kala on barbi, joka kykenee kaivautumaan joen mutaiseen pohjaan ja siten suojautumaan auringolta ja kuivuudelta.

Turismi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Omuramba Owambosta on tullut turistinähtävyys. Monet ihmiset menevät sinne päivämatkalle. Tämän omuramban varrella on mahdollista grillata, ja kun joessa ei ole krokotiileja, siinä voi huoletta uida, kun siinä on vettä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Strohbach, B.J.: Mapping the Major Catchments of Namibia. Agricola, 2008, s. 6. Artikkelin verkkoversio. Viitattu 2.1.2022. (englanniksi)