Ompeluseurat

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Ompeluseurat on hengellinen tilaisuus, jonka hengellinen ohjelma on samatyyppinen kuin seuroissa: Raamatun lukemista ja selittämistä sekä hengellisten laulujen laulamista. Laulamisen ja puheen kuuntelun ohessa tehdään yhdessä käsitöitä myyjäisiin ja arpajaisiin. Käsityöt myydään ja tuotto käytetään hyväntekeväisyyteen.[1]

Myös muut kuin kristilliset järjestöt, esimerkiksi vapaapalokunnat ja Punainen risti, ovat järjestäneet ompeluseuroja.[2][3]

Perinteisesti ovat ompeluseuroissa kylän naiset kokoontuneet ompelemaan, mutta nykyään ompeluseuroissa ei välttämättä ommella ollenkaan, vaan harrastetaan muunlaista yhdessä oloa, muun muassa kahvittelua, keskustelua ja laulua. Tavallisesti ompeluseurat ovat liittyneet voimakkaasti herätyskristillisyyteen, ja seuroissa on laulettu virsiä ja pidetty uskonnollisia puheita. Perinteisesti ompeluseuroissa tehdyt vaatteet lahjoitettiin vähäosaisille, tai ne myytiin ja rahat lahjoitettiin hyväntekeväisyyteen.

Ompeluseurat pidetään usein jonkun ihmisen kotona tietyin väliajoin, esimerkiksi viikon välein. Nykyään Suomessa väen vähetessä maaseudulla, ovat ompeluseurat eräs lähialueen ihmisten viimeisimpiä yhteistoiminnan muotoja.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Hervannan Ompeluseurat jatkuvat kesään asti Tampereen herättäjäjuhlat. Viitattu 13.1.2019.
  2. Naistyön historiaa Palokuntanaiset. Arkistoitu 14.1.2019. Viitattu 13.1.2019.
  3. Tampereen osaston historia Punainen risti Rednet. Viitattu 13.1.2019.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Tämä järjestöön, yhdistykseen tai organisaatioon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.