Omaisuuden ja lähetysten tarkastaminen (psykiatria)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Omaisuuden ja lähetysten tarkastamisella tarkoitetaan tahdosta riippumattomassa psykiatrisessa sairaalahoidossa olevan potilaan hallussaolevan omaisuuden tai hänelle saapuvan lähetyksen tarkastamista.

Omaisuuden ja lähetysten tarkastamisen perusteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mikäli on perusteltua aihetta epäillä, että potilaalla on hallussaan tai hänelle saapuvassa lähetyksessä on:

  • päihteitä
  • huumausaineiden käyttöön erityisesti soveltuvia välineitä
  • potilaan tai muiden henkilöiden terveyttä tai turvallisuutta vakavasti vaarantavia aineita tai esineitä
  • muita hoitoa tai yleistä järjestystä vakavasti haittaavia aineita tai esineitä

voi potilaan hoidosta vastaava lääkäri määrätä potilaan omaisuuden tai hänelle saapuvan lähetyksen tarkastettavaksi.

Omaisuuden ja lähetysten tarkastamisen toteuttaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Potilaan hoidosta vastaavan lääkärin tulee tehdä perusteltu päätöksensä potilaan omaisuuden tarkastamisesta tai hänelle saapuvan lähetyksen tarkastamisesta ja kirjata potilaan sairauskertomukseen toimenpiteen syy, luonne, kesto, oma arvionsa sen vaikuttavuudesta sekä oma ja toimenpiteen suorittajien nimet.

Useassa psykiatrisessa toimintayksikössä omaisuuden ja lähetysten tarkastamisesta annetut erillisen toimintaohjeet sisältävät ohjeen kahden henkilökunnan edustajan ja (mahdollisuuksien mukaan myös) potilaan läsnäolosta tarkastustilanteessa.

Potilaan yksityisyyden suojasta tulisi tarkastustilanteissa pyrkiä huolehtimaan mahdollisuuksien mukaan. Potilaalle saapuvassa lähetyksessä olevaa luottamuksellista viestiä ei saa lukea.

Mikäli tarkastustilanteessa käy ilmi, että potilaalla on aiemmin mainittuja aineita ja/tai esineitä tulee potilasta ensisijaisesti kehottaa toimittamaan ne sairaalan ulkopuolelle, hävittämään ne tai luovuttaa ne osastolla säilytettäväksi. Mikäli potilas vapaaehtoisesti suostuu näin toimimaan ei kyseessä ole itsemääräämisoikeutta rajoittavasta toimenpiteestä. Päihteiden osalta psykiatrisella toimintayksiköllä on myös mahdollisuus hävittää niitä todisteellisesti tai toimittaa ne poliisin haltuun.

Omaisuuden haltuunottaminen tarkastuksen jälkeen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mikäli potilaan hallusta on löytynyt aiemmin mainittuja aineita tai esineitä (eikä suostu niitä hävittämään tai toimittamaan sairaalan ulkopuolelle tai antaa osastolla säilytettäväksi) voi potilaan hoidosta vastaava lääkäri laatia kirjallisen päätöksen omaisuuden haltuunottamisesta. Tähän päätökseen potilaalla taas on oikeus hakea muutosta hallinto-oikeudelta. Muutoksenhakuprosessi ei estä päätöksen toimeenpanoa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Finlex v. 1991: Mielenterveyslaki
  • Finlex v. 2002: Laki mielenterveyslain muuttamisesta
  • Sosiaali- ja terveysministeriö v. 2002: Yllä mainittuhin lakeihin liittyvä muistio / "Soveltamisohje"