Koordinaatit: 51°2′N, 7°51′E

Olpe (kaupunki)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Olpe
Kurkölner Platz
Kurkölner Platz

Olpe

Koordinaatit: 51°2′N, 7°51′E

Valtio Saksa
Osavaltio Nordrhein-Westfalen
Piirikunta Olpen piirikunta
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 85,9 km²
Korkeus 307 m
Väkiluku (2019) 24 551[1]
 – Väestötiheys 286 as./km²
Postinumero 57462
Suuntanumero(t) 02761, 02722, 02764


Olpen sijainti Olpen piirikunnassa. Pienemmässä kuvassa piirikunnan sijainti Nordrhein-Westfalenin osavaltiossa.

Olpe on kaupunki Nordrhein-Westfalenin osavaltiossa läntisessä Saksassa. Se on saman nimisen piirikunnan pääkaupunki.

Olpe sijaitsee kumpuilevassa maastossa osavaltionsa kaakkoisosassa noin 60 kilometriä Kölnistä itään ja saman verran Dortmundista eteläkaakkoon.[2] Olpe ja Olpen piirikunta on muuhun Nordrhein-Westfalenin osavaltioon nähden harvaan asuttu. Ne kuuluvat osavaltionsa kaakkoisosan kattavaan Arnsbergin hallintopiiriin.

Olpe kuuluu myös historialliseen Sauerlandin alueeseen ja se sijaitsee Sauerlandin lounaisosassa. Olpen pohjoispuolella on matalahko Ebbegebirgen vuoristo ja itäpuolella niin ikään matalahko Rothaargebirgen vuoristo. Olpen alueella virtaa 45-kilometrinen Bigge-joki. Aivan kaupungin pohjoispuolella on noin yhdeksän neliökilometrin laajuinen tekojärvi Biggesee.

Die Villa

Ensimmäinen asiakirjamaininta Olpesta on vuodelta 1220 ja kaupunkioikeudet (Soester Stadtrecht) paikkakunta sai 1311. Saman vuosisadan puolivälissä rutto tappoi suuren osan kaupungin ja nykyisen Olpen piirikunnan alueen väestöstä. Olpen kaupunginmuuri, josta on säilynyt osia nykyaikaan, rakennettiin vuoden 1373 suurpalon jälkeen. Seuraavina vuosisatoina kaupunki kehittyi hiljalleen noitavainoista ja vuoden 1634 suurpalosta huolimatta.[3] Rautatieverkkoon Olpe liitettiin 1875.

Toisen maailmansodan aikana maaliskuussa 1945 Olpeen kohdistettiin massiivinen pommitus ja huhtikuussa Yhdysvaltain joukot miehittivät kaupungin. Olpen osalta suursota päättyi siihen. Vuonna 1969 Olpen kaupunkiin liitettiin ympäristön maalaiskunnat Olpe-Land, Kleusheim ja Rhode sekä osia Heldenin kunnasta.

Olpen kaupunginmuurista on säilynyt noin 200 metriä. Kaupungin maamerkkejä on St.-Martinus-kirkko, jonka torni on 61 metriä korkea. 1900-luvun alussa rakennettu kirkko kärsi pommitusvaurioita maaliskuun 1945 hyökkäyksessä. Vuonna 1753 vihitty kappeli Kreuzkapelle on suojeltu.

Talous ja liikenne

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Olpen talouselämää hallitsevat keskisuuret yritykset, erityisesti metalliteollisuus on tärkeä. Palvelualoista merkittäviä ovat vähittäiskauppa ja matkailu.

Olpen rautatieasema ei ole enää käytössä. Kaupunkia palvelee paikallislinja Biggesee-Express (RB 92). Lähiliikenteen bussilinjoja on useita. Moottoritie BAB 4 kulkee Olpen eteläpuolitse ja BAB 45 keskustan länsipuolitse.

  1. Bevölkerungsstand nach Geschlecht - Gemeinden - Monat (ab 2000) Landesdatenbank.nrw.de. Information und Technik Nordrhein-Westfalen Statistisches Landesamt. Viitattu 8.1.2021.
  2. Entfernung von Olpe nach_ Luftlinie.org. Viitattu 11.1.2021.
  3. Geschichte von Olpe Sauerland-pool.de. Sauerland-Pool.de. Viitattu 8.1.2021.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: de:Olpe