Olkimustesieni

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Olkimustesieni
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Sienet Fungi
Kaari: Kantasienet Basidiomycota
Alakaari: Avokantaiset Agaricomycotina
Luokka: Varsinaiset avokantaiset Agaricomycetes
Alaluokka: Agaricomycetidae
Lahko: Agaricales
Heimo: Psathyrellaceae
Suku: Hämymustesienet Coprinopsis
Laji: macrocephala
Kaksiosainen nimi

Coprinopsis macrocephala
(Berk.) Redhead, Vilgalys & Moncalvo[1]

Katso myös

  Olkimustesieni Commonsissa

Olkimustesieni (Coprinopsis macrocephala, syn. Coprinus macrocephalus) on lakkinsa puolesta 1-3 senttiä korkea sylinterimäinen tai kartiomainen valkoinen tai harmaa mustesienilaji. Lakki on keskeltä rusehtava. Vanhetessaan lakki laakenee ja sen reunat nousevat tyypillisesti koholle. Jalka on valkoinen, vaihtelee neljästä jopa viiteentoista senttimetriin, jalan paksuus kuitenkin korkeintaan seitsemän millimetriä, mutta voi olla huomattavasti ohuempikin, liereä, tyvestä mahdollisesti paksuneva, karvatupsuinen. Sienen heltat ovat tiheässä, aluksi valkoiset ja vanhemmiten mustat. Sieni kasvaa lannassa, mätänevillä oljilla tai muussa vastaavassa paikassa yksittäisenä tai kimppuina. Laji ei ole ruokasieni. Se saattaa olla Suomessa yleinen.[2][3] Laji on ollut pitkään taksonomialtaan epäselvä ja tiedot kirjallisuudessa vaihtelevat.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Coprinopsis macrocephala (Berk.). (Taksonomian lähde) Index Fungorum. Arkistoitu 3.5.2013. Viitattu 26.10.2008. (englanniksi)
  2. Phillips, R.: WSOY Suuri Sienikirja, s. 176. suomeksi toim. Lasse Kosonen. WSOY, 1981, suom. 1992. ISBN 951-0-17255-3.
  3. Jan Vesterholt: ”Coprinopsis”, Funga Nordica, s. 572–573. Copenhagen: Nordsvamp, 2004. ISBN 978-87-983961-3-0. (englanniksi)
Tämä sieniin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.