Olaus J. Murie

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mardy ja Olaus Murie.

Olaus J. Murie (1. maaliskuuta 1889 Moorhead, Minnesota21. lokakuuta 1963 Jackson Hole, Wyoming) oli yhdysvaltalainen eläintieteilijä.

Murien vanhemmat olivat tulleet Norjasta. Hän opiskeli eläintiedettä ja biologiaa Pacific Universityssä Oregonissa. Valmistumisensa jälkeen 1912 hänestä tuli Oregonin liittovaltion suojeluvirkamies. Vuosina 1914–1917 hän osallistui Pittsburghin Carnegie Museumin rahoittamille tutkimusretkille Hudsoninlahdelle ja Labradoriin. Murie pääsi suojelubiologiksi liittovaltion Biologiseen tutkimuslaitokseen (U.S. Bureau of Biological Survey). Vuosina 1920–1926 hän kartoitti Alaskan karibujen vaellusreittejä ja vaeltajien lukumääriä. Työnsä ohessa hän tapasi Alaskassa Margaret (Mardy) Thomasin, jonka kanssa meni avioliittoon, ja he jatkoivat yhdessä tutkimustyötä.

1927 Murie ryhtyi tutkimaan Wyomingissa sijaitsevan Jackson Holen hirviä. Hän rakensi tänne talon, jossa asui perheineen kuolemaansa saakka. 1937 Murie nimitettiin vastaperustetun Wilderness Societyn neuvostoon, josta käsin hän oli suunnittelemassa kansallispuistojen laajennuksia ja toimintoja. Hänen työnsä tuloksena perustettiin Jackson Hole National Monument vuonna 1943, joka muutaman vuoden päästä sai kansallispuiston aseman.

Vuonna 1945 Murie erosi tutkijan virastaan ja 1950 hänet nimitettiin Wilderness Societyn johtajaksi. Uutteruutensa ansiosta hän sai perustettua laajan arktisen luonnonsäätiön Alaskaan ja lukuisia muita suojelualueita.

Murie kirjoitti useita teoksia, joista maineikkain on A Field Guide to Animal Track (1954).

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Tämä tieteilijään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.