Okralla maalattu keramiikka

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Okralla värjätty keramiikka (engl. Ochre Coloured Pottery culture, OCP) oli induskulttuurin aikaan ja sen jälkeen esiintynyt saviastioiden valmistustapa Luoteis-Intiassa Ganga-Yamunan tasangolla. Kulttuurin löytöpaikkojen keskittymä on Gangesin latvoilla Delhistä pohjoiskoilliseen Hardwarin lähellä[1], mutta kulttuurin ulottui hajanaisena laajalle alueelle. Kulttuuri oli vallalla noin 3000-2300 eaa. Sen jälkeen tuli kupariaarrekulttuuri.

Ajoitusongelma[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Okralla värjätty keramiikka oli valtakulttuuri varsinkin toisella vuosituhannella eaa. Silloin se olisi ollut Pohjois-Intian pronssikauden viimeinen vaihe. Varhaisin esimerkki tästä tyylistä on löydetty Rajasthaista, Jaiputrin läheisestä Johdhpurasta, jota ei saa sotkea Jodhpuriin. Tämä kulttuuri levisi Gangesin tasangolle 2. vuosituhannen alussa. Kulttuurin ajoitukset ovat hyvin kiistanalaisia vaihdellen välillä 3700-800 eaa.lähde?

OCP-kulttuurin kupariesineet (engl. hoards) jaetaan seuraaviin tyyleihin: Haryana/pohjoinen Rajasthan, Ganges-Jumunan tasanko, Chota Nagpur ja Madhya Pradesh. Okralla värjätty keramiikka saattoi olla heikkenevä Harappan kulttuuri tai kokonaan erillinen kulttuuri. Jos tämä käsitys on oikea, niin samoihin aikoihin vaikuttivat arjalaiset Gandharan kulttuuri ja Hautausmaa H-kulttuuri. OCP saattaa olla eräs Veda-kulttuurin pohjakulttuureista.lähde?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]