Oddworld: Abe’s Oddysee

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Oddworld: Abe’s Oddysee
Kehittäjä Oddworld Inhabitants
Julkaisija GT Interactive
Ohjaaja Lorne Lanning (en)
Suunnittelija Jeffrey Nicholas Brown (en)
Pelisarja Oddworld
Julkaistu
Lajityyppi Tasohyppely
Pelimuoto Moninpeli ja yksinpeli
Ikäluokitus ESRB: Teen
USK 12
Alusta Microsoft Windows, DOS, PlayStation ja Game Boy Color
Jakelumuoto CD-ROM (en)
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla
Pelin päähenkilö Abe ratsastaa Elumilla

Oddworld: Abe’s Oddysee (Japanissa nimellä Abe a GoGo) on Oddworld Inhabitantsin kehittämä ja GT Interactiven julkaisema tasohyppely- ja ongelmanratkaisupeli. Peli julkaistiin 1997 PlayStationille ja Pohjois-Amerikassa, Australiassa ja Euroopassa myös Windowsille. Japanilaiseen versioon peliä oli jonkin verran sensuroitu. Abe’s Oddysee oli ensimmäinen peli Oddworld-sarjassa. Sarjassa on julkaistu myös Oddworld: Abe’s Exoddus, Oddworld: Munch’s Oddysee sekä Oddworld: Stranger’s Wrath -pelit.

Tarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peli sijoittuu kuvitteelliseen Oddworldiin (”outomaailma”), jossa Abe on mudokon-rotuun kuuluva orja, joka työskentelee RuptureFarms-nimiselle jättiläismäiselle lihanjalostamolle. RuptureFarms kärsii taloudellista tappiota ja päättää aloittaa uuden tuotteen kehittämisen: mudokonpiiraan. Kun Abe tajuaa, että hän ja hänen ystävänsä ovat tuomittuja kuolemaan, hän päättää paeta ja auttaa niin useaa mudokon-orjaa kuin vain pystyy. Pelaajan tehtävä on ohjata Abea ja paeta tehtaasta, minkä jälkeen pitää elvyttää mudokonien valtakunta.

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Abe's Oddysee edustaa niin sanottua elokuvamaista tasohyppelyä, samaan tapaan kuin sitä edeltäneet Prince of Persia, Another World ja FlashBack-pelit. Kiipeily, hyppiminen ja liikkuminen on toteutettu samaan tapaan. Pelin yksi omaperäisimmistä ideoista oli mahdollisuus puhua tekoälyn ohjaamille mudokon-ystäville ja antaa heille eri komentoja kuten seuraaminen tai vipujen vetäminen. Toinen omaperäinen idea oli päähahmo Aben mahdollisuus ottaa hallintaansa vihollisia.

Aikanaan Abe’s Oddyseetä ylistettiin mielenkiintoisen pelattavuuden, hyvien grafiikkojen ja hienojen videoleikkeiden takia. Peli voittikin useita palkintoja. Peliä kuitenkin myös kritisoitiin kovasta vaikeusasteesta ja mahdollisuudesta tallentaa vain tietyissä kohden kenttiä. Peliä myös syytettiin väkivaltaiseksi, sillä RuptureFarmsin lihanjalostusta kuvattiin melko tarkkaan. Japanissa joitain osia pelistä sensuroitiinkin. Peli sisältää myös paljon huumoria, myös mustaa huumoria. Pelin huumorilatauksesta kertoo esimerkiksi se, että päähahmo Abe voi pieraista X-näppäintä painamalla koska tahansa, vaikka tästä ei mitään hyötyä olekaan. Pelin jatko-osa Abe’s Exoddus vei tätä huumoria vielä pidemmälle esitellessään räjähtävät pierut, jotka olivat myös tärkeä osa itse pelin kulkua.

Pelissä täytyy pelastaa 50 mudokon-ystävää. Jos pelastaa alle 50 mudokon ystävää, pelin loppuesityksessä Abe teloitetaan. Tällöin joutuu aloittamaan alusta RuptureFarmsin kakkososiosta. Jos pelastaa 50, niin mudokon-ystävät auttavat Abea ennen kun Molluck ja Slig ehtivät teloittamaan hänet. Mudokoneja löytyy myös erilaisista salapaikoista. Jos pelaaja on tappanut kaikki mudokinit (paitsi ne jotka piti pakosti pelastaa läpiin pelua ajatellen tai salasanaa kertovat), pelaaja saa käyttöön loputtamattoman määrä kranaatteja. Peli saapui ladattavaksi USA:n storeen lokakuussa 2009 ja Eurooppaan peli ilmestyi ladattavaksi huhtikuussa 2010.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]