Nylands Svenska Ungdomsförbund

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Nylands Svenska Ungdomsförbund on Uudellamaalla sijaitsevien suomenruotsalaisten nuorisoseurojen keskusjärjestö. Se perustettiin Helsingissä 13. marraskuuta 1905.

NSU:ta edelsi Uusimaalaisten nuorisojärjestöjen yhteistyöelin Centralutskottet, joka toimi vuosina 1898-1905. Centralutskottet perustettiin 11. kesäkuuta 1898 Porvoossa samaan aikaan pidettyjen laulu- ja musiikkijuhlien yhteydessä. Vanhimmat Uudellamaalla yhä toimivat nuorisoseurat perustettiin jo 1890-luvulla, kuten esimerkiksi Hembygdens Vänner, joka perustettiin 1892 ja toimii yhä Snappertunassa. Suomessa nuorisoseuratyö on valtion tukemaa toimintaa, jota harjoitetaan jokaisessa Suomen kunnassa.

Nuorisoseuratoiminnassa keskeisellä sijalla ovat olleet useissa kylissä sijaitsevat nuorisoseuratalot. Opetusministeriö on tukenut nuorisoseuratalojen korjauksia ja ylläpitoa vuodesta 1978 alkaen. Kyseinen valtion tuki on kanavoitu 1990-luvulta alkaen Suomen Kotiseutuliiton vuosittain antamaksi avustukseksi.

NSU:n jäsenmäärä on kasvanut vuoden 1970 noin kymmenestä tuhannesta jäsenestä ennätykseensä 22 152 jäseneen vuonna 1992. Sittemmin jäsenmäärä on hiukan laskenut mutta on yhä noin 20 000 henkilöä. NSU:hun kuuluu jäsenyhdistyksinä 110 paikallista nuorisoseuraa. Luku on myös hiukan laskenut aiemmista 120:stä jäsenseurasta.

NSU tukee myös alueellista amatööriteatteritoimintaa ja yhdistyksen tuen alaisuudessa on tällä hetkellä viisi kesäteatteria Uudellamaalla:

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]