Nyingma

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Padmasambhavaa, jota pidetään nyingma-linjan perustajana, esittävä patsas Bhutanissa.

Nyingma (tiibetiksi རྙིང་མ་) on yksi tiibetinbuddhalaisuuden koulukunta. Kaikista nykyisistä koulukunnista nyingma on vanhin. Nimi nyingma tarkoittaa "aikaista koulukuntaa". Sen perustajaksi mainitaan Padmasambhava eli Guru Rinpoce.[1].

Erona muihin koulukuntiin nyingma sisältää joitakin ainutlaatuisia opetuksia: esim. Salaisen olemuksen tantra.[2]

Nyingma-koulukunnan opetuksia voidaan välittää kahdella tavalla: kama ("kaukainen suullinen") ja terma ("läheinen aarre"). Kama tarkoittaa jatkuvaa ja katkeamatonta suullista opin välitystä, joka alkoi Intiasta, siirtyi Tiibetiin ja on jatkunut sikäläisten opettajien toimesta. Terma on opetus, jonka Padmasambhava havaitsi erityisen hyväksi tulevaisuutta ajatellen ja "kätki" niitä oppilaidensa tietoisuuteen sekä erilaisiin maantieteellisiin paikkoihin. Lisäksi hän jätti seuraajilleen ohjeet siitä, miten tunnistaa henkilö, jonka mielessä tällainen aarre on. Tällaisia henkilöitä kutsutaan nimellä tertön, ja ensimmäinen heistä oli Sangye lama (1000–1080). Tertönit ovat suora, eli läheinen, linkki Padmasambhavan opetusten ja sen hetkisen ajan välillä.[3].

Nyingma-koulukunta keskittyy erityisesti dzogchenin (eli Suuren täydellistymän) ymmärtämiseen, minkä kautta pyritään ymmärtämään myös omaa mieltä.[4]. Kun ihminen ymmärtää paremmin omaa mieltään, hän kykenee opettamaan paremmin meditaatiota.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b The Four Lineages of Tibetan Buddhism 15.10.2019. Yongey Mingyur Rinpoche. Viitattu 21.2.2021. (englanniksi)
  2. The Nyingma Lineage Tergar. Viitattu 20.2.2021. (englanniksi)
  3. Nyingma Lineage Drupon Rinpoche. Viitattu 20.2.2021. (englanniksi)
  4. Roger R. Jackson: Dzogchen Explained - Lion's Roar lionsroar.com. Viitattu 20.2.2021. (englanniksi)