Nuttura

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Nuttura.

Nuttura on kampaus, joka voidaan tehdä pitkiin hiuksiin. Tyypillisimmin nuttura tehdään kietomalla ja kiinnittämällä hiukset pallomaiseksi hiusmytyksi tai -keräksi. Nutturakampaukset kiinnitetään erilaisilla pinneillä tai hiusverkoilla.

Nutturaa pidetään nykyisin vanhanaikaisena tai vanhojen naisten kampauksena mutta myös klassisena tai modernin veistoksellisena juhlakampauksena. Helpompitöisinä pidetyt hiustyylit ovat syrjäyttäneet nutturan. Nutturaa ei voi tehdä kuin suhteellisen pitkiin hiuksiin, jotka eivät aina ole nykymuodin mukaisia, ellei apuna käytetä hiuslisäkettä.

Liian tiukalle vedetty nuttura saattaa aiheuttaa päänsärkyä, josta naisille joskus vitsaillaan. Kampauksella on myös hyvät puolensa: ballerinat käyttävät edelleen tiukkoja nutturoita, jolloin kampaus pysyy hyvin paikallaan tanssin aikana mutta näyttää klassisen kauniilta.

Tekotapa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Juhlakampauksia varten hiukset usein tupeerataan ennen nutturantekoa, jotta ne taipuisivat ja pysyisivät halutussa asennossa ja jotta nutturaan saataisiin kokoa. Kampauksessa voidaan kammattavan omien hiusten lisäksi käyttää hiuslisäkettä tai nutturan sisälle piilotettavaa kankaasta tai verkosta valmistettua tukea. Yleinen kotikutoinen nutturankohottaja syntyy vanhoista sukkahousuista.

Helppotekoinen mutta ei yhtä näyttävä tai muodollisiin tilanteisiin soveltuvakenen mukaan?selvennä arkinuttura syntyy kietomalla poninhäntä tai letti keräksi. Hyvin löysän nutturamaisen kampauksen voi rakentaa kiinnittämällä suortuvia sikinsokin takaraivolle pelkästään pinneillä.

Variaatioita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tavallisimmin nutturaksi mielletään lankakerämäinen hiuspallo takaraivolla tai pään päällä. Muita vaihtoehtoja ovat muun muassa:

  • Banaaninuttura – juhlakampaus, jossa sivuilta taakse vedetyt hiukset kierretään banaanimaiseksi tötteröksi
  • Mehiläispesä – suuri kekomainen kampaus pään päällä, joka kiinnitetään runsaalla hiuslakalla.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä vaatetukseen, muotiin tai kauneudenhoitoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.