Nusrat Fateh Ali Khan

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Nusrat Fateh Ali Khan

Nusrat Fateh Ali Khan (urduksi ‏نصرت فتح على خاں‎, Nusrat Fateh Alī Xān; 13. lokakuuta 194816. elokuuta 1997) oli pakistanilainen laulaja. Hän aloitti uransa 1970-luvun alussa. Hänen edustamansa musiikkityyli on qawwalia, sufilaista islamilaista uskonnollista musiikkia. Hän teki myös musiikkia moniin intialaisiin ja pakistanilaisiin elokuviin.

1990-luvulla Nusrat Fateh Ali Khan tuli länsimaisen musiikkiyleisön laajempaan tietoisuuteen levyttäessään Peter Gabrielin RealWorld-levymerkille sekä perinteiseen tyyliin esitettyä musiikkia, kuin myös kanadalaisen Michael Brookin kanssa tekemäänsä musiikkia, jossa perinteinen qawwali-musiikki yhdistyi länsimaiseen rytmimusiikkiperinteeseen. Nusrat Fateh Ali Khan on ollut lukuisten remiksausten kohteena, hänen musiikkiaan on remiksannut mm. Massive Attack.

Guinnessin ennätystenkirjan mukaan Nusrat Fateh Ali Khan on kaikkien aikojen eniten levyttänyt qawwaliartisti ja hänen tuotantonsa kattaa kaikkiaan yli 125 albumia.[1]

Elämänsä lopussa Khan kärsi munuais- ja maksavaivoista. Hänen tilansa kävi erittäin huonoksi Lontoossa 11. elokuuta 1997, kun hän oli ollut matkalla Lahoresta Los Angelesiin munuaisensiirtoon. Hän oli yhä Cromwell Hospitalissa, Lontoon South Kensingtonissa kuollessaan sydänkohtaukseen 17. elokuuta. Lääkärien mukaan hän oli saanut hepatiitin dialyysilaitteesta, jolla häntä oli hoidettu Pakistanissa.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Saukko, M. (toim.): ”Maailmanmusiikki: Ahkerin qawaalilevyttäjä”, Guinness World Records 2001: suuri ennätyskirja, s. 104. Suomentanut Alanen, A.; Hakuli, S.; Huovila, H.–R. et al.. Saksa: Helsinki Media, 2000. ISBN 951-32-1035-9.
  2. Pakistani singer Nusrat Fateh Ali Khan dead at 48 End of the Long Road. Elokuu 1997. RealMusic Radio Service. Arkistoitu 11.7.2007. Viitattu 15.4.2007. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä laulajaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.