Nukkavehnä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Nukkavehnä
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Yksisirkkaiset Liliopsida
Lahko: Poales
Heimo: Heinäkasvit Poaceae
Suku: Tankivehnät Leymus
Laji: mollis
Kaksiosainen nimi

Leymus mollis
(Trin.) Hara

Synonyymit
  • Elymus arenarius var. villosus
  • Elymus mollis
Katso myös

  Nukkavehnä Wikispeciesissä
  Nukkavehnä Commonsissa

Nukkavehnä (Leymus mollis) on tankivehnien eli rantavehnien (Leymus) sukuun kuuluva kasvilaji. Se on varsin isokokoinen, pystykasvuinen ja yleisväritykseltään harmaanvihreä heinälaji. Sen lehdet ovat enintään 1,5 cm leveitä ja varret ovat kärjistään, juuri kukinnon alapuolelta tiiviin nukkakarvan peittämiä. Kukintona on tiivis kerrannaistähkä, jossa on lukuisia tähkylöitä. Kussakin tähkylässä on neljästä kuuteen kukkaa. Tähkylöiden kaleet ovat karvaisia ja niissä on selvät suonet. Ulkohelpeet ovat vihneettömiä. Genomiltaan nukkavehnä on tetraploidinen.

Nukkavehnä muistuttaa suuresti rantavehnää (Leymus arenarius), mutta rantavehnä on yleisväritykseltään nukkavehnää harmaampi ja sen varsien yläosat sekä kaleet ovat kaljuja.

Nukkavehnä on pääasiassa pohjoisten alueiden laji ja sitä tavataan yleensä hiekkaisilta rannoilta sekä dyyneiltä. Lajin levinneisyysalue ulottuu Alaskasta, Kanadan pohjoisosien kautta Grönlantiin ja Islantiin sekä sieltä edelleen itäiseen Aasiaan, Korean niemimaalle ja Japaniin. Pohjois-Amerikassa lajin levinneisyysalueen eteläraja ulottuu Kalifornian rannikolta Hudsoninlahdelle, Yläjärven ympäristöön sekä Massachusettsiin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]