Nuffield Universal

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Nuffield Universal Four

Nuffield Universal on englantilaisvalmisteinen Nuffield -traktorimalli, jota valmistettiin 1948-1961.

Nuffield traktori lanseerattiin jo 1940 luvun loppupuolella. Se oli markkinoille tullessaan Englannin suuritehoisin ja jämäkkärakenteisin traktori. Nuffield Organisationin insinöörit tekivät traktorista mahdollisimman monipuolisen: Suuri maavara, suuri teho, paljon työkoneiden kiinnityspisteitä ja luotettava moottori tekivät siitä suositun traktorin aikansa urakoitsijoiden käytössä.

Nuffield käytti alkuun Morris Commercial petroolimoottoria, lisäksi perkinsin P4 ja L4 dieselmoottoreita. Vuonna 1954 valmistui ensimmäinen Nuffield traktori, joka oli varustettu tehtaan omalla British Motor Corporationin (BMC) moottorilla. Tuo moottori on erittäin pehmytkäyntinen ja aikansa tehokkaimpia traktorimoottoreita euroopassa.

Nuffieldin perusrunkoratkaisu säilyi myös Leyland traktoreiden ajalle, vaikka mallit vaihtuivat. Muutokset olivat pieniä, mutta sitäkin tarpeellisimpia. Kiistelty tasauspyörästön lukko tuli "Nuffin" varusteeksi vuonna 1959, jolloin muilla englantilaismerkeillä sitä ei vielä ollut. Vuonna 1961 malli 460 järkytti nuffieldin mainetta hiukan moottorin huonon keston takia. Tähän oli syynä insinöörien tehokkuuden jano, jonka takia he ohentivat putkia 5mm iskutilavuuden lisäämiseksi. Putket halkesivat herkästi. Ongelma korjaantui vaihtamalla 95mm/halk. putket uusien 100mm/halk. sijaan.

Viimeiset Nuffield mallit tulivat markkinoille vuonna 1967, jolloin esiteltiin ns. "peltikeula" -mallisto. Tämän traktorin ulkomuotoihin panostaminen ampui yli ja Nuffield:n myynti romahti. Itse traktori oli kyllä samaa perustekniikkaa kuin muutkin, samalla tasolla oli myös laatu. Vuonna 1968 varmistui kauppa Leyland corporationin kanssa, ja Nuffin historiankirjat alkoivat sulkeutua. 1970 tuli uudet siniset "nuffit" markkinoille Leyland nimisinä. Nuffield ajoista jäi jäljelle perusrakenne ja pieni nuffield teksti mallinumeron yläpuolelle. Sekin hävisi seuraavassa Leyland malliuudistuksessa.

Suomessa oli nuffieldilla vankka suosio sen loppuun asti. Suomi olikin BMC agricultural divisionin suurin vientimaa. Nuffin suuresta suosiosta kertoo myös siihen liittyneistä kotimaisista pienpajoista, jotka tekivät erilaisia lisävarusteita. Nuffield harrastajien keskuudessa ns. "kylmäkosken kertoja" on saanut vankan suosion. Tällä ylimääräisellä ratasparilla saatiin traktori kulkemaan aikansa hurja 45–70 kilometriä tunnissa. Alun perin tuo rattaisto oli tarkoitettu ulos-oton nopeuksien lisäämiseen. Sen suunnitteli ja valmisti Toivo Santalahti kylmäkoskelta. Se oli kallis n. 75 000mk (koko traktori 400 000mk), ja sen sai vain tilauksesta. Tilauksen yhteydessä voi valita mieleisensä "kertoimen". Yleisin lienee ollut 1,5 jolla traktori kulki 45 km tunnissa.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]