Nu, pogodi!

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Jänis ja susi
Nu, pogodi!
Nu, pogodi neuvostoliittolaisessa postimerkissä vuodelta 1988
Nu, pogodi neuvostoliittolaisessa postimerkissä vuodelta 1988
Alkuperämaa Neuvostoliitto
Esitetty 1. tammikuuta 1969 –
Aiheesta muualla
IMDb

Nu, pogodi! (ven. Ну, погоди!, suom. Odotapas vain! tai Ootas vaan!, suomalaisissa VHS-julkaisuissa Jänis ja susi) on neuvostoliittolainen piirrossarja, jossa harmaa susi (Волк) ajaa takaa pientä jänistä (Заяц), tarkoituksenaan syödä jänis. Sarjan on ohjannut Vjatšeslav Kotjonotškin ja tuottanut Sojuzmultfilm.

Sarjan päähenkilöt ovat Susi (äänenä Anatoli Papanov) ja Jänis (äänenä Klara Rumjanova). Sarjan ensimmäinen jakso lähetettiin ensimmäisen kerran 1. tammikuuta 1969. Vuosina 1969–1986 sitä tuotettiin 16 jakson verran. Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen tehtiin vuonna 1993 kaksi lisäjaksoa uuden tekijäryhmän voimin. Uusia jaksoja ei pidetty kovinkaan laadukkaina, ja sarjan suosio laski merkittävästi. Nykyään se on kuitenkin saanut takaisin kulttimaineensa, ja sitä uusitaan Venäjän televisiossa säännöllisesti. Vuonna 2005 tehtiin vielä kaksi lisäjaksoa.

Nu, pogodin konsepti muistuttaa amerikkalaisia piirrossarjoja Kelju K. Kojootti ja Tom & Jerry. Takaa-ajo päättyy aina siihen, että susi häviää ja huutaa uhkaavan näköisenä “Nu zajats, nu pogodi!“ (ven. Ну заяц, ну погоди!; “Odotapas vaan, jänis!“).

Sarjan hahmot ja kohtaukset sisältävät paljon viittauksia Neuvostoliiton arkielämään. Susi kuvataan ympäristöstään erottuvana henkilönä: 1970- ja 1980-lukujen jaksoissa hän on rettelöitsijä, 1990-luvulla hän taas symboloi Venäjän uusrikkaita. Sarja on oikeastaan eräänlainen parodia Venäjästä. Tätä korostaa vielä se, että kussakin jaksossa on taustamusiikkina ajalleen tyypillistä neuvostoliittolaista viihdemusiikkia.

Pelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Odotapas vain! - Vuonna 1988 julkaistu Nu pogodi! -sarjaan liittyvä 8-bittinen peli, mikä julkaistiin Atarille ja myöhemmin netissä.
  • Odotapas vain!: Jäniksen metsästys - Vuonna 2000 PC:lle julkaistu sivuttain vierivä 2,5D tasohyppelypeli. Pelin päähahmona on susi, jolla hypitään, kerätään kolikoita ja hyökätään vihollisia. Viholliset on yleensä jänikset. Jokaisen kentän lopussa on suden oikea päävihollinen jänis joka juokse aina karkuun seuraavan kenttään, johon suden pitää mennä seuraavaksi. Pelin virallinen kieli on venäjä, mutta peli on käännetty muille kielille, kuten englanti, saksa, italia, ranska, espanja, viro, latvia, liettua, puola ja niin edelleen.
  • Odotapas vain!: Pyöreät luvut - Vuonna 2002 PC:lle julkaistu puzzle-peli. Pelin päähahmona on susi, jolla ratkaistaan pulmatehtäviä, jos tehtävä on ratkaistu, niin pääsee sudella liikkumaan kaksiulotteisessa kentessä eteenpäin seuraavaan pulmatehtävään. Jotkut pulmatehtävät pitävät sisällä suden oikean päävihollisen jänikseen liittyviä pulmia. Pelin virallinen kieli on venäjä, mutta peli on käännetty muille kielille, kuten englanti, saksa, italia, ranska, espanja, viro, latvia, liettua, puola ja niin edelleen.

Pelit eivät keränneet kauheasti suosiota, paitsi kaksi viimeistä peliä menestyivät hyvin Baltian maissa, kun sarjan VHS- ja DVD-julkaisut sekä kaksi ensimmäistä peliä olivat kokonaan käännetty Baltian maiden kielille ja varsinkin se herätti kiinnostusta Nu pogodi -sarjan faneille, kun sarjan jaksot olivat katsottu niin monta kertaa omilla kotikielillään ja haluttiin päästää testaamaan sarjan pelejä omilla kotikielillään.

Tämä televisioon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.