Ntare V

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ntare V
Ntare V kruunajaisissa vuonna 1966.
Burundin kuningas
Valtakausi 8. heinäkuuta 196628. marraskuuta 1966
Kruunajaiset 3. syyskuuta 1966
Edeltäjä Mwambutsa IV
Seuraaja monarkia lakkautettu
Syntynyt 2. joulukuuta 1947
Gitega, Ruanda-Urundi
Kuollut 29. huhtikuuta 1972 (24 vuotta)
Gitega, Burundi
Suku Ntwero
Isä Mwambutsa IV
Äiti Baramparaye Ruhasha
Uskonto roomalaiskatolinen

Ntare V (alkup. Charles Ndizeye, (2. joulukuuta 194729. huhtikuuta 1972) oli afrikkalaisen Burundin valtion viimeinen kuningas eli Mwemi. Hän hallitsi Burundia 3. syyskuuta 196628. marraskuuta 1966. Hän oli syrjäyttänyt isänsä kuningas Mwambutsa IV:n samana vuonna. Ntare V puolestaan syrjäytettiin kenraali Michel Micomberon johtamassa sotilasvallankaappauksessa, jonka jälkeen Burundi julistettiin tasavallaksi.[1]

Elämänvaiheita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ntare V:n äiti oli kuningatar Baramparaye (1929–2007). Hänen velipuolensa oli prinssi Louis Ravasogre joka murhattiin hänen ollessaan pääministerinä vuonna 1961. Kuninkaalliseen perheeseen kuuluivat myös sisarpuolet Rosa Paula Iribagziba ja Regina Kanyange. Nuori prinssi sai koulutuksensa Sveitsissä missä kävi erittäin kallista Institut Le Roseyta, jonka tarkoituksena on vahvistaa opiskelijoiden akateemisia kykyjä, urheilullisia taitoja sekä taiteellisia lahjoja. Lyhyen hallituskautensa jälkeen Ntare V eli maanpaossa Länsi-Saksassa ja myöhemmin Ugandassa.

Hän palasi kotimaahansa vuonna 1972 ja sai surmansa tapahtumissa, joita ei ole vieläkään täysin selvitetty. Ntare V:n oli tarkoitus asettua asumaan entiseen kuninkaalliseen palatsiin Gitegaan. Hallitus määräsi entisen kuninkaan kotiarestiin tämän saavuttua maahan.

Pian Ntare V:n asetuttua entiseen palatsiinsa ja hallituksen määrättyä kotiarestin, Burundin radio väitti hänen muodostavan palkka-armeijaa ja pyrkivän uudelleen valtaan. Osa Burundin hallituksen ministereistä olisi tiedon saatuaan halunnut surmata entisen kuninkaan, kun taas osa olisi halunnut jatkaa kotiarestia. Tilanne jäi virallisesti epäselväksi.

Burundin radio väitti lähetyksessään, että entinen kuningas sai surmansa palatsissaan yrittäessä paeta kotiarestista. Kuninkaan kannattajat väittävät, että hänet haettiin palatsista, surmattiin ja ruumis heitettiin joukkohautaan. Maassa oli samaan aikaan käynnissä hutujen ja tutsien välinen sisällissota.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Mark R. Lipschutz, R. Kent Rasmussen: Dictionary of African Historical Biography, s. 39. University of California Press, 1989. ISBN 9780520066113. Teoksen verkkoversio (viitattu 8.12.2018).
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.