Novosokolnikin piiri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Novosokolnikin piirin sijainti Pihkovan alueen kartalla.

Novosokolnikin piiri (ven. Новосоко́льнический райо́н, Novosokolnitšeski raion) on paikallinen itsehallintoalue Pihkovan alueella Venäjällä. Alueen kaakkoisosassa sijaitsevan piirin pinta-ala on 1 616 neliökilometriä. Asukkaita on 17 200 henkeä (vuonna 2009).[1]

Vuonna 1927 perustetun piirin hallinnollinen keskus on Novosokolnikin kaupunki, jonka lisäksi siihen kuuluu 9 maalaiskuntaa.

Piirin kautta kulkevat Pietarista etelään ja Moskovasta Riikaan johtavat rautatiet, jotka risteävät Novosokolnikin kaupungissa. Piirin ja kaupungin kautta kulkee itä-länsisuunnassa myös Moskovasta Latvian rajalle johtava M9-valtatie.

Pääelinkeino on maatalous, joka on erikoistunut maidon ja lihan tuotantoon. Teollisuutta edustavat leipätehdas, ompelimo, pellavanjalostuslaitos sekä tien- ja talonrakennusta harjoittava yritys. Tärkeä merkitys on myös rautatieliikenteellä, jonka palveluksessa on 15 % työvoimasta.

Nähtävyyksiä ovat 1100–1200-luvun maalinnoituksen jäänteet Novojen kylässä, vuonna 1884 rakennettu Pokrovan kirkko Runovossa sekä Novosokolnikin kotiseutumuseo.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]