Nostolaitteet

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Pikalukituksilla varustettu kolmipistenostolaite traktorin takana. Ylhäällä työntövarsi ja sen alapuolella kaksi vetovartta.
Periaatepiirros kolmipistenostolaitteesta:
1: Nostovarsi
2: Työntövarsi
3: Traktorin runko
4: Hydraulisylinteri
5: Nostotanko
6: Vetovarsi
7: Pikakytkentäkoura.

Nostolaitteet ovat traktorissa työkoneiden kiinnittämiseen tarkoitettuja tukivarsia. Nostolaite voi sijaita traktorin edessä tai takana, joista takana sijaitseva nostolaite on yleisempi. Nostolaitteiden nostovarret operoivat yleensä myös vetokoukkua, eli avoinna oleva vetokoukku nostetaan lukitukseen nostovarsien välittämän voiman avulla. Nykyaikaisen maataloustraktorin nostolaitteen nostovoima on traktorin koosta riippuen 5-10 tonnia.

Kolmipistenostolaite[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kolmipistenostolaite on yleinen liitäntämalli traktorin ja työkoneen välillä. Nostolaitteisiin kuuluu kaksi vetovartta ja yksi työntövarsi, jotka toimivat yleensä hydraulisesti. Kolmipistetuenta muodostaa traktorin takaa katsottuna tasakylkisen kolmion, jonka kärki osoittaa ylöspäin; tämän kärjen päässä on työntövarsi ja alakulmissa vetovarret.

  • Työntövarsi on sijoitettu nostovarsien yläpuolelle ja vaakasuunnassa niiden keskikohtaan. Työntövarren tehtävä on kontrolloida liitetyn laitteen traktorin suuntaista kallistuskulmaa. Työntövarren pituudensäätö voi olla kierteellä tai hydraulisylinterillä toteutettu.
  • Vetovarret säätävät liitetyn laitteen korkeutta ja niillä myös rajoitetaan laitteen sivuttaisliike, käyttäen vetovarsissa olevia sivurajoittimia. Vetovarren säädettävällä nostotangolla voi säätää vetovarsien keskinäistä korkeuseroa, ja täten liitetyn laitteen sivukallistuskulmaa.

Kaksipistenostolaite[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kolmipistenostolaite toimii myös kaksipistenostolaitteena, jolloin työntövarsi jätetään kytkemättä. Kaksipisteisenä vetovarret säätävät laitteen korkeuden ja rajoittavat sivuvapauden. Kaksipistekytkentää saatetaan käyttää esimerkiksi paalikoneissa, joissa ei ole tarvetta kolmannen tuennan tarjoamalle pituussuntaisen kallistuksen kontrolloinnille.