North Tyneside

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
North Tyneside
Tynemouthin majakka Tyne-joen suulla
Tynemouthin majakka Tyne-joen suulla
vaakuna
vaakuna
North Tynesiden sijainti
North Tynesiden sijainti

Koordinaatit: 55°0′44.28″N, 1°32′44.16″W

Valtio Yhdistynyt kuningaskunta
Osa Englanti
Hallintoalue Koillis-Englanti
Kreivikunta Tyne and Wear
Perustettu 1. huhtikuuta 1974
Hallinto
 – Hallinnon tyyppi Metropolikunta
Kunnanvaltuusto 60 paikkaa
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 82,38 km²
Väkiluku (2007)  (arvio) 196 000
 – Tiheys 2 379 as./km²

North Tyneside on osa Newcastle upon Tynen taajama-aluetta, mutta hallinnollisesti itsenäinen kunta. Siihen kuuluu kolme suurempaa keskusta: Wallsend, Whitley Bay ja North Shields, sekä yksitoista pienempää paikkaa: Annitsford, Backworth, Benton, Cullercoats, Forest Hall, Killingworth, Monkseaton, New York, Seaton Burn, Shiremoor ja Tynemouth.

North Tyneside sijaitsee Tyne-joen pohjoisrannalla varsinaisen Newcastlen itäpuolella. Lännessä se rajoittuu mereen, pohjoisessa Northumberlandiin. Se on rakennettu hiilikaivosalueella, ja siellä on perinteisesti ollut raskasta teollisuutta. Rakennemuutoksen myötä aluetta riivaa keskimääräistä pahempi työttömyys.

North Tynesidessä on 14 Tyne and Wearin metron asemaa.

Kunnan kolme merkittävää nähtävyyttä ovat

Lisäksi rantapaikat, kuten Whitley Bay, ovat olleet englantilaisten suosimia lomakohteita ennen ulkomaanmatkailun yleistymistä.

Whitley Bay[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tynemouth Priory

Whitley Bay on 35 000 asukkaan alue Pohjanmeren rannalla. Kaupungin pitkä hiekkaranta kaartuu St Maryn majakkasaarelta Cullercoatsin lahdelle. Se oli aikoinaan Koillis-Englannin ja Skotlannin asukkaiden suosima lomakohde 1980-luvulle asti. Nykyisin polttariporukat ovat tyypillisiä Whitley Bayn matkailijoita.[1] Kuuluisa huvipuisto Spanish City on remontissa;[2] sen sijaan kiertävä tivoli asettuu alueelle koulujen loma-aikoina. Jäähalli oli alueen paras konserttipaikka ennen Metro Radio Arenan valmistumista.

North Shields[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

North Shieldsin kalasatamaa

North Shields sijaitsee jokisuun pohjoispuolella; Tynemouthin pikkupaikka on vielä siitä merelle päin. North Shieldsin suuria työllistäjiä olivat aikoinaan hiilikaivokset, kalastus ja telakat. Niiden tilalle ovat tulleet yrityspuistot ja teollisuuslaitokset, joissa toimii mm Atmelin elektroniikkatehdas ja Orangen puhelinpalvelu. Ohukaisen ja Paksukaisen Stan Laurel oli kotoisin North Shieldistä, ja hänelle on pystytetty alueelle patsas.

Wallsend[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wallsend, muurinpää, on alue Newcastlen ja North Tynesiden rajoilla, lähellä jokivartta. Sitä palvelee kolme metroasemaa: Wallsend, Hadrian road ja Howdon.[3] Segedunumin roomalainen linnoitus sijaitsi Wallsendissä. Alueen varhainen teollisuus perustui hiilikaivoksiin ja joen läheisyyteen. Wallsendissä oli seitsemän hiilikaivosta, joita louhittiin 1778–1935. Telakoilta valmistui sotalaivoja, jäänsärkijöitä ja nopeita Atlantin ylittäjiä kuten RMS Mauretania – aikoinaan maailman suurin ja nopein laiva.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Whitley Bay Exposed
  2. Whitley Bay - a visitors guide northumberland-coast.co.uk. Viitattu 15.5.2008.
  3. Kartta
  4. RMS Mauretania Ocean-liners

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]