Norman Lloyd

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Norman Lloyd vuonna 2007.

Norman Lloyd (8. marraskuuta 1914 Jersey City New Jersey, Yhdysvallat11. toukokuuta 2021 Los Angeles, Kalifornia, Yhdysvallat[1]) oli yhdysvaltalainen näyttelijä, tuottaja ja ohjaaja. Hän syntyi Jersey Cityssä, opiskeli New Yorkissa ja aloitti uransa teatterissa.

Lloyd pääsi 1930-luvulla esiintymään Franklin D. Rooseveltin New Dealiin kuuluneen Federal Theatre Projectin mukana. Projekti työllisti satoja työttömiä näyttelijöitä. Lloyd pääsi pian mukaan myös Orson Wellesin Mercury-teatteriin. Koska Lloydilla oli ollut yhteys Wellesiin ja muihin vasemmistolaisiin, hänen oli kuitenkin vaikea saada töitä 1950-luvun mccarthyismin mustien listojen aikana. Alfred Hitchcock auttoi kuitenkin Llyodia ja antoi tälle tuottajan roolin Alfred Hitchcock esittää -televisiosarjasta.[1]

Varhaisella elokuvaurallaan Lloyd esiintyi muiden muassa elokuvissa Viidennen kolonnan mies (Hitchcock, 1942) ja Parrasvalot (Chaplin, 1952). Pitkän uran myöhempiin vaiheisiin mahtuvat roolit esimerkiksi elokuvissa Kuolleiden runoilijoiden seura (1989) ja Lainakengissä (2005). Lloydin viimeinen rooli oli elokuvassa Ihan yössä, jolloin hän oli täyttänyt jo 100 vuotta[1].

Lloyd näytteli televisiossa muun muassa 1980-luvun sarjassa Sairaalan syke. Hänen piti olla mukana vain muutamassa jaksossa syöpään kuolevana Daniel Auschlanderina, mutta hahmo oli lopulta sarjassa kuuden vuoden ajan. Lloydilla oli rooleja myös sarjoissa Murhasta tuli totta, Moderni perhe ja Star Trek – uusi sukupolvi.[1] Emmy-ehdokkaana Lloyd oli vuonna 1974 minisarjan Steambath tuottajana.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d Neda Ulaby: Norman Lloyd, Who Got His Acting Start During The New Deal, Dies At 106 11.5.2021. NPR. Viitattu 12.5.2021. (englanniksi)
  2. Norman Lloyd Television Academy. Viitattu 12.5.2021. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä näyttelijään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.