Norjan rannikkovartiosto

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Norjan rannikkovartiosto
Norjan laivaston tunnus
Norjan laivaston tunnus
Valtio Norja
Puolustushaarat Merivoimat
Aselajit Rannikkovartiosto
Osa joukkoa Norjan asevoimat
Kalusto 13 alusta

Norjan rannikkovartiosto (norj. Kystvakten) on Norjan merivoimien merialueiden valvonnasta vastaava aselaji. Sen esikunta on Oslossa. Norjan merialueet on jaettu kahteen valvonta-alueeseen: Pohjoinen merivalvonta-alueen Sortlandissa ja Eteläinen merivalvonta-alue Haakonsvernissa Bergenissä. Kummankin merivalvonta-alueen alaisuuteen on sijoitettu rannikkovalvontalaivue.

Norja perusti rannikkovartioston 1976 turvaamaan rannikon luonnonvaroja sekä valvomaan käyttöönotettua 200 merimailin talousaluetta. Aluksi valvontaan käytettiin aiemmin laivastolla olleita aseistettuja kalastuksenvalvonta-aluksia sekä vuokrattuja troolareita, kunnes Nordkapp-luokan vartioalukset saatiin palveluskäyttöön.[1]

Kalusto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

KV Tor (W334)
  • Alushankinnat
    • Kolme monipolttoainemoottorein varustettua Barentshav-luokan alusta on tilattu. Ensimmäinen KV Barentshav on vastaanotettu 22. elokuuta 2009. Kaksi muuta on nimetty KV Bergeniksi and KV Sortlandiksi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Gardiner, Robert (ed.): Conway's All the World's Fighting Ships 1947–1995. Lontoo, Englanti: Conway Maritime Press, 1995. ISBN 0-85177-605-1. (englanniksi)

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Gardiner, Robert (ed.) s. 296