Nordlandsbanen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Nordlandsbanen

Nordlandsbanen eli Nordlandin rata on rautatieosuus Norjassa. Se alkaa Hellin rautatieasemalta ja päättyy Bodøn kaupunkiin. Rataosuudella on pituutta 694 kilometriä, ja se on Norjan rataverkon pisin yksittäinen rataosuus, sekä ainoa rataosuus joka ylittää napapiirin. Samalla se on Norjan rataverkon pisin sivuradaksi luokiteltu rataosa. Rataosa erkanee Meråkerbanen-radasta (TrondheimStorlien, Ruotsi) Hellin asemalla.

Hellin risteysaseman jälkeen rataosuus kulkee Stjørdalin, Levangerin, Verdalin, Steinkjerin, Mosjøenin, Mo i Ranan ja Fausken kaupunkien läpi. Grongin ja Namsosin välinen haararata on nykyisin suljettu, mutta sen avaamista uudelleen harkitaan kasvavan tavaraliikenteen vuoksi.

Toisin kuin valtaosa Norjan rataverkosta, Nordlandsbanen ei ole sähköistetty. Trondheimin ja Steinkjerin välinen matkustajaliikenne on verrattain tiheää, mutta kuitenkin harvempaa kuin pohjoisempana. Suurin osa matkustajaliikenteestä hoidetaan kiskobusseilla, vain yöjunat ovat veturivetoisia. Kiskobussien käyttö pitkällä rataosalla on aiheuttanut valituksia, sillä veturijunassa matkustusmukavuus on parempi.

Radan rakentaminen

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Radan ensimmäinen osuus Trondheimistä Helliin avattiin liikenteelle 1882 osana Meråkerbanenia. Vuonna 1902 rata valmistui Levangeriin saakka, Verdaliin 1904 ja Sunnaniin 1905. Radan rakentaminen jatkui siten, että rata valmistui Snåsaan 1926 ja Grongiin 1929. Haararata Grong–Namsos valmistui 1933. Vuoteen 1940 mennessä rata oli avattu liikenteelle Hellin ja Mosjøenin välisellä osuudella. Toisen maailmansodan aikana rakennustyöt jatkuivat saksalaisten valvonnassa, ja vuoteen 1945 mennessä rata oli valmistunut Dunderlandiin saakka. Bodøhön saakka rata valmistui 1962.