Nordic Regional Airlines

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Nordic Regional Airlines Oy, NORRA
NORRA logo.jpg
IATA: N7 – ICAO: FCM
Perustettu 2011
Kotipaikka Suomen lippu Helsinki, Suomi
Kanta-asiakasohjelma Finnair Plus
Avainhenkilö(t) Maunu Visuri (toimitusjohtaja)
Yhtiön sivut www.flynorra.com
Norran pääkonttori

Nordic Regional Airlines Oy (lyh. NORRA, vuosina 2011–2015 Flybe Finland Oy [1]) on suomalainen lentoyhtiö, jonka ydintehtävänä on tuottaa alueellista lentotoimintaa muille lentoyhtiöille.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Finncomm Airlines

Brittiläinen Flybe ja suomalainen Finnair perustivat Flybe Finland Oy:n ostamalla Finnish Commuter Airlines Oy:n (Finncommin) osakekannan yhteisyrityksensä Flybe Nordic AB:n omistukseen. Osakekannasta 60 prosenttia oli Flyben ja 40 prosenttia Finnairin omistuksessa. Omistajavaihdoksen yhteydessä elokuussa 2011 Finnish Commuter Airlines Oy:n nimi muutettiin Flybe Finland Oy:ksi.[2]

Vuoden 2015 alussa henkilöstövuokrausyhtiö Staffpoint ja sijoitusyhtiö G. W. Sohlberg solmivat aiesopimuksen Finnairin kanssa Flybe Nordicin ostamisesta. Sen mukaan Staffpoint tulisi omistamaan yhtiöstä 45 prosenttia, GWS 15 prosenttia ja Finnair 40 prosenttia. Neuvotteluihin ja järjestelyihin liittyen Finnair kertoi maaliskuun lopussa tilapäisestä ratkaisusta, jolla se ostaa Flybe UK:n 60 prosentin omistusosuuden Flybe Nordicista itselleen yhdellä eurolla.[3] Flybe Finland Oy:n nimeksi tuli toukokuussa 2015 Nordic Regional Airlines Oy (NORRA).[4]

Marraskuussa 2015 uutisoitiin Finnarin myyneen 60 prosenttia Norran osakkeista Staffpointille ja Kilcolle.[5]

Vuoden 2017 lokakuussa Finnair ilmoitti ostavansa Norran kokonaan, mutta vain väliaikaisesti.[6]

Reitit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nordic Regional Airlinesin, eli Norran ydintehtävänä on tuottaa alueellista lentotoimintaa muille lentoyhtiöille. Norra operoi merkittävää osaa Finnairin kotimaan[7]. ja Euroopan liikenteestä [8]. Yhtiö operoi vuosittain yli 50 000 lentoa.

Norra operoi Finnairin lentoja Helsingistä muun muassa seuraaviin kohteisiin[7]:

Laivasto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Flybe Finlandin ATR 72-500

Norran laivastoon kuuluu 26 lentokonetta, joista 12 on lyhyille matkoille sopivia ATR 72 -potkuriturbiinikoneita ja 12 hieman pidemmille matkoille, kuten Euroopan reiteille, soveltuvia Finnairin väreihin maalattuja Embraer E190-suihkukoneita. Laivaston keski-ikä on 4,6 vuotta.

Flyben ATR 72
Norran laivasto
Konetyyppi Paikkamäärä Lukumäärä
ATR 72 68-72 12
Embraer 190 100 12
Flybe Finlandin Embraer 190 Finnairin väreissä

Henkilöstö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Norra työllisti kesäkuussa 2015 noin 670 työntekijää Helsinki-Vantaalla ja Seinäjoella. Yhtiö noudattaa matkustamohenkilökunnan ja lentäjien työehdoissa suomalaisia työehtosopimuksia. Matkustamohenkilökunnan osalta neuvottelukumppanina on Ammattiliitto Pro[9] ja lentäjillä Akava[10].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]