Nordean pankkimuseo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Nordean pankkimuseo Pankinjohtajan huone (46157010305).jpg
Nordean pankkimuseo
Yleistiedot
Tyyppi
Museo, pankkimuseo (d), paikallismuseoView and modify data on Wikidata
Perustettu
View and modify data on Wikidata
Sijainti
Sijainti
Verkkosivusto
Yhdyspankin pääkonttoriksi suunniteltu rakennus valmistui vuonna 1898. Sen piirsi arkkitehti, professori Gustaf Nyström.

Nordean pankkimuseo on suomalaisen liikepankkitoiminnan erikoismuseo Helsingissä.[1] Museo samoin kuin sen yhteyteen kuuluva historia-arkisto ovat Nordean ylläpitämiä[2]. Museo sijaitsee Yhdyspankin vanhan pankkitalon holvissa osoitteessa Aleksanterinkatu 36 B.

Liikepankkitoiminnan yli 155-vuotinen historia ja Suomen talouselämän kehitys kulkevat käsi kädessä. Pankkimuseossa tähän kehityskulkuun voi tutustua peruskokoelmaan kuuluvan esineistön, valokuvien, pilapiirrosten, mainosten ja aineistoa elävöittävien tarinoiden avulla. Perusnäyttelyn lisäksi museossa on esillä vaihtuvia teemanäyttelyitä.

Museo on avoinna ryhmille arkisin sopimuksen mukaan. Vierailu on maksuton. Lisäksi museossa järjestetään avointen ovien tilaisuuksia, yleensä kuukauden ensimmäisenä torstaina.

Museon johtajana toimii KTM, Kukka-Maaria Nummi.

Pysyvä näyttely[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pohjoismaiden Osakepankin Helsingin sivukonttori, noin 1910-luku.

Museon sydän on kulttuurihistoriallisesti arvokas 1900-luvun alun pankki-interiööri, joka on peräisin Pohjoismaiden Osakepankin Helsingin sivukonttorista. Arkkitehtitoimisto Gesellius, Lindgren & Saarisen suunnittelemasta pankkikonttorista on näytteillä osa pankkisalia ja johtajan huone. Tunnelmaa täydentävät Eric O. W. Ehrströmin ja Alpo Sailon toteuttamat konttoria koristaneet teokset.

Museossa on muistoja jokaisesta Nordean Suomessa toimineesta edeltäjäpankista: osakekirja, säästölipas tai jokin muu pankissa käytössä ollut esine. Esillä on myös harvinaisuuksia kuten Suomen Yhdyspankin vuosina 1866 ja 1882 liikkeeseen laskemat setelit.

Teemanäyttelyt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gustaf Nyström pankkiarkkitehtinä -näyttely juhlistaa vanhan pankkitalon 120-vuotista historiaa. Näyttely on esillä pankkimuseossa 9.3.–31.12.2018. Näyttelyn käsikirjoituksesta vastaavat dosentti Teppo Jokinen ja museonjohtaja Kukka-Maaria Nummi.

Museoesineet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Konelaskukilpailut Kansallispankissa 23.3.1957, Oy Foto Ab.

Esinekokoelman kautta saa käsityksen suomalaisen liikepankkitoiminnan historiasta ja kehityksestä 1860-luvulta näihin päiviin. Museon vanhimmat esineet ovat peräisin pankin perustamisen ajoilta. Esineitä on kaikista edeltäjäpankeista ja eri puolilta Suomea. Suurin osa esineistä on pankin hankkimia työ- ja käyttöesineitä, osa on pankin saamia liikelahjoja tai museolle lahjoitettuja esineitä.

Keskeisiä esineitä ovat pankissa käytetyt laskukoneet ja ns. shekinvarmentimet. Pankkimuseon vanhin mekaaninen laskukone on vuodelta 1891. Sitä ennen käytettiin helmitaulua. Mekaaniset laskukoneet yleistyivät pankeissa 1900-luvun alkupuolella, ja uudemmat mallit olivat käytössä vielä 1970-luvulla. Myös vanhimmat šekinvarmentimet ovat 1800-luvun lopulta.

Museossa esillä olevat Yhdyspankin setelit vuosilta 1867 ja 1883 ovat hyvin harvinaisia. Ne edustavat aikaa, jolloin yksittäinen liikepankki sai laskea liikkeelle omia seteleitä.

Näytteillä on myös vanhoja mainoksia, säästölippaita, takavuosien valuuttalaskin, voitto-obligaatioiden arvontarumpu, pörssipulpetti, ensimmäinen reaaliaikainen pankkiautomaatti ja paljon muuta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Nordean pankkimuseo Uudenmaan museo-opas. Viitattu 28.6.2018.
  2. Pankkimuseo Nordea.fi. Viitattu 28.6.2018.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]