Nordean pankkimuseo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Nordean pankkimuseo Pankinjohtajan huone (46157010305).jpg
Nordean pankkimuseo
Yleistiedot
Tyyppi
Museo, pankkimuseo (d), paikallismuseoView and modify data on Wikidata
Perustettu
View and modify data on Wikidata
Sijainti
Sijainti
Verkkosivusto
Yhdyspankin pääkonttoriksi suunniteltu rakennus valmistui vuonna 1898. Sen piirsi arkkitehti, professori Gustaf Nyström.

Nordean pankkimuseo on suomalaisen liikepankkitoiminnan erikoismuseo Helsingissä. Museo samoin kuin sen yhteyteen kuuluva historia-arkisto ovat Nordean ylläpitämiä[1]. Museo sijaitsee Yhdyspankin vanhan pankkitalon holvissa osoitteessa Aleksanterinkatu 36 B.

Suomen ensimmäinen liikepankki, Suomen Yhdyspankki, perustettiin vuonna 1862. Liikepankkitoiminnan pitkä historia ja Suomen talouselämän kehitys kulkevat käsi kädessä. Pankkimuseossa tähän kehityskulkuun voi tutustua peruskokoelmaan kuuluvan esineistön, valokuvien, pilapiirrosten, mainosten ja aineistoa elävöittävien tarinoiden avulla. Perusnäyttelyn lisäksi museossa on esillä vaihtuvia teemanäyttelyitä.

Museo on avoinna ryhmille arkisin sopimuksen mukaan. Vierailu on maksuton. Lisäksi museossa järjestetään avointen ovien tilaisuuksia, yleensä kuukauden ensimmäisenä torstaina.

Museon johtajana toimii KTM, Kukka-Maaria Nummi.

Pysyvä näyttely[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pohjoismaiden Osakepankin Helsingin sivukonttori, noin 1910-luku.

Museon sydän on kulttuurihistoriallisesti arvokas 1900-luvun alun pankki-interiööri, joka on peräisin Pohjoismaiden Osakepankin Helsingin sivukonttorista. Arkkitehtitoimisto Gesellius, Lindgren & Saarisen suunnittelemasta pankkikonttorista on näytteillä osa pankkisalia ja johtajan huone. Tunnelmaa täydentävät Eric O. W. Ehrströmin ja Alpo Sailon toteuttamat konttoria koristaneet taideteokset.

Museossa on muistoja jokaisesta Nordean Suomessa toimineesta edeltäjäpankista: osakekirja, säästölipas tai jokin muu pankissa käytössä ollut esine. Esillä on myös harvinaisuuksia, kuten Suomen Yhdyspankin omat setelit.

Museoesineet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Konelaskukilpailut Kansallispankissa 23.3.1957, Oy Foto Ab.

Esinekokoelman kautta saa käsityksen suomalaisen liikepankkitoiminnan historiasta ja kehityksestä 1860-luvulta alkaen. Museon vanhimmat esineet ovat peräisin pankin perustamisen ajoilta. Esineitä on kaikista edeltäjäpankeista ja eri puolilta Suomea. Suurin osa esineistä on pankin hankkimia työ- ja käyttöesineitä, osa on pankin saamia liikelahjoja tai museolle lahjoitettuja esineitä.

Keskeisiä esineitä ovat pankissa käytetyt laskukoneet ja ns. shekinvarmentimet. Pankkimuseon vanhin mekaaninen laskukone on vuodelta 1891. Sitä ennen käytettiin helmitaulua. Mekaaniset laskukoneet yleistyivät pankeissa 1900-luvun alkupuolella, ja niiden uudemmat mallit olivat käytössä vielä 1970-luvulla. Vanhimmat shekinvarmentimet ovat 1800-luvun lopulta.

Museossa esillä olevat Yhdyspankin setelit vuosilta 1867 ja 1882 ovat hyvin harvinaisia. Ne edustavat aikaa, jolloin yksittäinen liikepankki sai laskea liikkeelle omia seteleitä.

Näytteillä on myös vanhoja mainoksia, säästölippaita, takavuosien valuuttalaskin, voitto-obligaatioiden arvontarumpu, pörssipulpetti, ensimmäinen reaaliaikainen pankkiautomaatti ja paljon muuta.

Opastetut kierrokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pankkimuseon opastetulla kierroksella kerrotaan tarinoita ja tietoja pankin toiminnasta, kuten esimerkiksi entisaikojen osaamisvaatimuksista, pankkityössä käytetyistä esineistä ja eräistä pankissa työskennelleistä henkilöistä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Pankkimuseo Nordea.fi. Viitattu 28.6.2018.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]