Nord Noratlas

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kuvan Bundeswehrin ilmavoimien saksalainen Nord Noratlas -kone on museoitu Gatowiin Berliiniin.

Nord Noratlas on ranskalainen sotilaskuljetuskone. Ensilentonsa vuonna 1949 lentänyt konetyyppi valmistui vuonna 1950. Tämä kuljetuskone käytti kahta 2 090 hevosvoiman tehoista Bristol Hercules -tähtimoottoria, joita valmistettiin lisenssillä Ranskassa. Koneen runkoratkaisuna toimi erillinen kehtorunko kahden peräsinpuomin välissä, joissa moottorit sijaitsivat. Siipien profiilina oli ylätasoinen trapetsisiipi. Koneen runkoratkaisu mahdollisti sinänsä riskittömän laskuvarjohyppäämisen, vailla pelkoa koneen osiin ruhjoutumisesta lennosta hypätessä.

Koneen kuljetuskyky oli 45 sotilasta, 36 laskuvarjosotilasta, taikka 18 potilasta/haavoittunutta sekä hoitohenkilökunta. Nord Noratlas oli lento-ominaisuudeltaan suhteellisen hidas (matkanopeus noin 305 km/h), mutta sen kiitoratavaatimus (820 metriä) oli lyhyehkö, mikä ominaisuus oli sotilaskäytön kannalta varsin suotavaa.[1] Nord 2501 Noratlasin suurin lentoonlähtöpaino oli 21 tonnia. Lentomatkan maksimi normaaliolosuhteissa oli 2 410 kilometriä. Hyötykuorman maksimi oli 4 960 kg.

Konetyypin yksilöitä valmistettiin kaikkiaan 425. Noratlasin käyttö päättyi Ranskan ilmavoimissa vuonna 1989, ja sen seuraajana on toiminut Transall C-160. Tämän konetyypin pääasialliset käyttäjämaat olivat Ranska ja Länsi-Saksa.[2] Muita sotilaskäyttöön liittyviä käyttäjämaita olivat ainakin Israel, Kreikka sekä Portugali. Vaihteleva määrä käytettyjä koneyksilöitä ostettiin Afrikan maitten ilmavoimien kuljetuskäyttöön, kuten Nigeriin, Nigeriaan, Ugandaan ja Tšadiin. Tammikuussa vuonna 1958 olleen hintatason mukaan yhden koneyksilön hinta Yhdysvaltain dollareissa oli 448 000 USD.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Hirvonen, Pauli: MMM - Nuorten Ilmailukirja, Otava, Helsinki-Keuruu, 1961: s. 49 & 139

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Hirvonen 1961, s. 139
  2. Hirvonen, 1961: s. 49

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.