Nokturnal Mortum

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Nokturnal Mortum
Tiedot
Toiminnassa 1994
Tyylilaji sinfoninen black metal
folk metal
pakanametalli
Kotipaikka Ukraina
Laulukieli englanti
ukraina
Jäsenet

Knjaz Varggothlaulu, kitara, munniharppu, domra
Wortheraxkitara
Vrolokbassokitara
Odalvrummut
Saturiouskoskettimet

Entiset jäsenet

Alzeth, kitara
Istukan, koskettimet
K, koskettimet
Karpath, kitara
Khaoth, rummut
Munruthel, rummut
Xaarquath, bassokitara

Levy-yhtiö

No Colours Records
Oriana Music
MetalAgen Records
The End Records

Nokturnal Mortum on ukrainalainen black metal -yhtye, joka on toiminut vuodesta 1995 jolloin julkaistiin myös yhtyeen ensimmäinen demo, Twilightfall. Ensimmäinen albumi, Goat Horns, julkaistiin vuonna 1997. Yhteensä yhtye on julkaissut viisi albumia.

Nokturnal Mortumin sanoitukset käsittelevät pääasiassa luontoa, slaavilaista pakanuutta ja Ukrainan kansanperinteitä. Myös yhtyeen albumien kansikuvat ovat sen mukaisia. 90-luvun lopussa yhtye oli tunnettu NSBM-genren esille tuojana, mutta viime vuosina radikaalit mielipiteet ovat kuitenkin vähentyneet ja Nokturnal Mortumia on vaikea laittaa enää NSBM-kategoriaan, missä se vielä 90-luvun lopussa hetken aikaan oli. Jälkikäteen yhtye on selittänyt aikaisemmilta levyiltään puuttuvien kansallissosialististen aatteiden tuomisen 90-luvun lopun julkaisuihin provokaationa ja huomionhakemisena. Varggoth on myös ollut osallisena venäläisen Temnozor-yhtyeen live- ja äänityssessioissa.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1993 yhtye tunnettiin nimellä Suppuration. Tuolloin musiikkityylinä oli death metal. Syksyllä 1993 bändi vaihtoi nimensä Crystaline Darknessiksi, ja musiikkityyli vaihtui black metalliksi. Pian nimi vaihtuikin Nocturnal Mortumiksi (huom. Nocturnal c:llä) ja vuonna 1995 yhtye äänitti ensimmäisen demonsa. Tuolloin bändin jäsenistöön kuului Suppuration-aikaiset jäsenet. Pian demon julkaisun jälkeen yhtye siirtyi yhä syvemmälle black metalliin, ja nimi muuttui Nokturnal Mortumiksi. Vuoden 1995 lopulla yhtye äänitti Lunar Poetry -demon, jonka julkaisi seuraavan vuoden syksyllä MetalAgen Records.

Toisen demon julkaisun jälkeen Wortherax, bändin kitaristi, erosi yhtyeestä ja hänen tilalleen tulivat Karpath (kitara) ja Saturious (koskettimet). Tällöin yhtyeessä oli poikkeuksellisesti kaksi kosketinsoittajaa. Vuonna 1996 yhtye äänitti ensimmäisen albuminsa, Goat Hornsin. Levy onkin tunnettu juuri siksi, kun siinä soittaa kaksi kosketinsoittajaa. Jouluna 1996 yhtye äänitti Return of the Vampire Lord -EP:n, joka julkaistiin ensimmäisen kerran split-julkaisuna Lucifugumin kanssa MetalAgen Recordsin kautta. Nokturnal Mortum irtisanoi sopimuksensa MetalAgen Recordsin kanssa pian EP:n julkaisun jälkeen vedoten yhtiön "vääriin menettelytapoihin".

Vuonna 1997 bändi äänitti To the Gates of Blasphemous Fire -albumin sekä Marble Moon -EP:n. Marble Moon sisälsi ukrainalaisen folk-kappaleen "Swallow" sekä Ukrainan kansallislaulun. Yhtye solmi "hyvän sopimuksen" amerikkalaisen The End Recordsin kanssa, joka lupautui julkaisemaan kaikki Nokturnal Mortumin albumit CD-levyinä. Aiemmat julkaisut olivat julkaistu kasetteina. Vuoden 1998 aikana julkaistiin bändin toinen albumi, To the Gates of Blasphemous Fire. Vuoden 1999 tammikuussa yhtye erotti Karpathin (kitara) bändistä. Samana vuonna yhtye äänitti NeChrist -albumin, joka julkaistiin kasettimuodossa syksyllä 1999 Oriana Productionsin alaisena. CD-versio julkaistiin kesällä 2000.

Kesällä 2000 Munruthel (rummut) ja Saturious (koskettimet) erosivat yhtyeestä. Istukan liittyi yhtyeeseen soittamaan koskettimia ja myöhemmin Khaoth sessiorumpaliksi. Syksyllä 2000 Munruthel liittyi kuitenkin palasi yhtyeeseen vakituiseksi rumpaliksi. Vrolok liittyi yhtyeeseen uudeksi kitaristiksi erotetun Karpathin paikalle. Vuoden loppuun mennessä myös Saturious oli palannut yhtyeeseen. Nokturnal Mortumin aktiivisuus pysähtyi vuonna 2001, kun yhtyeen jäsenien muut projektit veivät niin paljon aikaa.

Yhtye muuttui aktiivisemmaksi vuoden 2002 aikana, kun se alkoi esiintyä. Saman vuoden aikana K liittyi yhtyeeseen toiseksi kosketinsoittajaksi puolen vuoden ajaksi. Myös Xaarquath (bassokitara) erosi bändistä, jolloin yhtyeen kitaristi Vrolok joutui soittamaan bassoa. Pian yhtyeeseen otettiin kitaristiksi Alzeth, joka osallistui uuden materiaalin työstämiseen. Uusi materiaali julkaistiin neljässä eri osassa: Weltanschauung -albumina, kahtena split-julkaisuna ja osana 11-vuotiskokoelmaa. Weltanschauung julkaistiin vuonna 2005, ja 11-vuotiskokoelma Eleven Years among the sheep vuonna 2004. Kokoelma sisälsi kappaleita "Suppuration"- ja "Crystaline Darkness" -aikaisilta julkaisuilta sekä livetaltiointeja.

Vuonna 2003 yhtye erotti Munruthelin ja otti tilalle Odalvin.

Yhtye on käynyt esiintymässä myös Suomessa, viimeksi Steelfest Open Airissa Hyvinkäällä vuonna 2015.

Diskografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Albumit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

EP:t[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Return Of The Vampire Lord  (1997)
  • Marble Moon  (1997)
  • The Taste of Victory  (2004)
  • Orathania / Kolyada  (2017)

Demot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Twilightfall  (1995)
  • Black Clouds Over Slavonic Lands  (1995)
  • Lunar Poetry  (1996)

Splitit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kokoelmat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Return of the Vampire Lord / Marble Moon  (2001)
  • Eleven Years Among The Sheep  (Sisältää Suppuration- ja Crystaline Darkness -aikaisia kappaleita, ennenjulkaisemattomia kappaleita sekä livetaltiointeja, 2004)
  • 22 Years Among the Sheep  (2016)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]