Nokipöllö

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Nokipöllö
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Eukaryootit Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Linnut Aves
Lahko: Pöllölinnut Strigiformes
Heimo: Tornipöllöt Tytonidae
Suku: Tornipöllöt Tyto
Laji: tenebricosa
Kaksiosainen nimi

Tyto tenebricosa
Gould, 1845

Nokipöllön levinneisyys
Nokipöllön levinneisyys
Katso myös

  Nokipöllö Wikispeciesissä
  Nokipöllö Commonsissa

Nokipöllö (Tyto tenebricosa) on tornipöllöjen heimoon kuuluva lintu. Se on keskikokoinen tai suuri lintu, joka elää Kaakkois-Australiassa ja Uuden-Guinean vuoristometsissä ja on nähty myös Bassinsalmessa Flindersinsaarella.

Ne ovat yölintuja ja piileksivät ontoissa puunrungoissa, luolissa ja suurissa tiheälehtisissä puissa. Niiden kutsuääni on vihlova huuto, joka voi kestää kaksikin sekuntia.

Nokipöllöjen päässä on pieniä valkoisia pilkkuja ja siivissä siellä täällä valkoisia pilkkuja. Naaraat ovat vaaleampia kuin koiraat. Naaraiden pituus on 37–43 cm ja ne painavat 750–1 000 g. Koiras on pienempi. Sen pituus on 37–43 cm ja se painaa 500–700 g. Siiven pituus on 30–40 cm. Silmät ovat suuret ja tummat, naama suuri ja pyöreä. Naama on tummanharmaa tai noenmusta, ja siinä on paksut mustat reunat. Nokipöllön yläosa on musta tai tummanharmaa, sen alaosa on vaalemapi. Pyrstö on lyhyt ja jaloissa on höyhenten peittämät suuret mustat kynnet.

  • IUCN
  • Nokipöllö (Tyto tenebricosa) BirdLife International Data Zone. (englanniksi)
  1. BirdLife International: Tyto tenebricosa IUCN Red List of Threatened Species. Version 2014.3. 2014. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 23.2.2015. (englanniksi)
Tämä lintuihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.