Nobel-säätiö

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Nobelin säätiö)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Nobel-säätiön toimitalo Tukholman Östermalmilla osoitteessa Sturegatan 14.

Nobel-säätiö (ruots. Nobelstiftelsen) on 29. kesäkuuta 1900 perustettu yksityinen säätiö, joka hallinnoi Nobelin testamenttaamia varoja ja rahoittaa Nobel-palkinnot, kuten Nobel on testamentissaan esittänyt. Säätiö rahoittaa myös palkintojenjakotilaisuudet.

Säätiön perustamisasiakirjana toimii Alfred Nobelin testamentti. Säätiö valvoo Nobelin testamenttaamien varojen käyttöä, mutta ei päätä Nobel-palkintojen saajia.

Nobel-säätiön jäsenet ovat Ruotsin akatemian, Ruotsin kuninkaallisen tiedeakatemian, Karoliinisen instituutin, Norjan Nobel-komitean jäseniä, eli Nobel-palkintojen myöntäjätahojen jäseniä Ruotsissa ja Norjassa. Nobel-säätiö rahoittaa Taloustieteen Nobel-palkinnon, vaikka palkinto ei perustu Nobelin testamenttiin, vaan Ruotsin keskuspakin vuonna 1968 säätiölle antamaan lajoitukseen palkinnon jakamiseksi[1].

Fysiikan, kemian ja Taloustieteen Nobel-palkinnon saajista päättää Ruotsin kuninkaallinen tiedeakatemia, lääketieteen palkinnosta Karoliininen instituutti, kirjallisuuspalkinnosta Ruotsin akatemia, ja rauhan palkinnon saajista päättää Norjan Nobel-komitea. Taloustieteen palkintoa lukuun ottamatta palkinnonsaajien valitsijatahot perustuvat suoraa Nobelin testamenttiin.

Nobel-säätiö huolehtii varojen hankinnasta eri sijoituksilla ja Alfred Nobelin testamenttin mukaan on tehty päätös varojen jakamisesta palkinnon saajille. Nobel-säätiön sääntöjen mukaan ehdokkaita ei saa julkistaa ennen kuin 50 vuotta on kulunut ehdolle asettamisesta. Aikaraja ehdotusten lähettämiseen on 31. tammikuuta. Rauhanpalkinnon aikaraja on 1. helmikuuta.

Säätiön puheenjohtaja onmilloin? Marcus Storch.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]