Nina Ricci

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Nina Ricci (alk. Maria Nielli, 14. tammikuuta 1883 Torino, Italia30. marraskuuta 1970) oli italialaissyntyinen ranskalainen muotisuunnittelija.

Elämä ja ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ricci muutti viisivuotiaana perheensä kanssa Firenzeen ja sieltä vuonna 12-vuotiaana 1895 Ranskaan. 13-vuotiaana hän meni harjoittelijaksi ompelijalle. Koko nuoruutensa hän vietti rakastamansa muodin parissa. Hän avioitui kultaseppä Luigi Riccin kanssa 1904, jolloin hänestä tuli Maria Ricci. He saivat pojan, jonka nimeksi tuli Robert. 1908 Ricci meni Raffinin muotihuoneeseen suunnittelijaksi ja oli siellä 20 vuotta. Hänestä tuli Raffinin yhtiökumppani, mutta 1932 hän päätti perustaa oman muotihuoneen.

Maria Ricci ja hänen poikansa Robert perustivat Nina Riccin muotihuoneen Pariisiin 1932. Maria Ricci oli 50-vuotias, ja pitkä ura Raffinilla oli saanut hänet innostumaan omien luomusten suunnittelusta. Madame Ricci suunnitteli pukuja ja Robert huolehti yrityksestä ja sen taloudesta. Maria Ricci teki puvut suoraan mallin ylle jotta ne valmistuttuaan olivat oikean mallisia. Nina Riccin muotihuoneen asut tulivat tunnetuiksi hienostuneesta, romanttisesta, aina naisellisesta ilmeestään.

Sodan päätyttyä muotitalot ryhtyivät jälleen työhön ja siinä ohella keräsivät rahaa sodasta kärsineille. Robert Ricci sai ajatuksen, jonka kauppakamarin johtaja, itsekin muotisuunnittelija Lucien Lelong toteutti. Yli 150 mannekiinia 40 pariisilaisesta muotitalosta, kuten Balenciaga ja Madame Gres, puettiin muotihuoneiden hienoimpiin pukuihin ja he esiintyivät näytöksessä, joka pidettiin Louvressa Pariisissa. Valtavan menestyksen jälkeen näytös kiersi muualla Euroopassa ja siirtyi sitten Yhdysvaltoihin.

Kun Nina Ricci 1950-luvun alussa oli lähes 70-vuotias, hän vetäytyi vähitellen suunnittelutyöstä ja piti vain silmällä muotitalon toimintaa. Hänen poikansa valitsi 1954 uudeksi pääsuunnittelijaksi belgialaisen Jules-Francois Crahayn.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]