Nikolai Buharin

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Nikolai Buharin

Nikolai Ivanovitš Buharin (ven. Никола́й Ива́нович Буха́рин; 9. lokakuuta (J: 27. syyskuuta) 1888 Moskova13. maaliskuuta 1938 Moskova) oli neuvostoliittolainen poliitikko ja marxilainen teoreetikko.

Buharinin poliittinen aktiivisuus alkoi 16-vuotiaana hänen liityttyään opiskelijatoimintaan vuoden 1905 vallankumouksen yhteydessä. Hän liittyi sosiaalidemokraattiseen puolueeseen 1906 ja kannatti bolševikkifraktiota. Buharin opiskeli taloustiedettä Moskovan yliopistossa 1907–1910. Vuonna 1907 hän oli järjestämässä nuorisokonferenssia Moskovassa, mitä pidetään Komsomolin alkuna. 20-vuotiaana hän oli jo puolueen Moskovan komitean jäsen. Komitea oli ohranan soluttama, ja Buharin pidätettiin 1909 ja 1910 ja karkotettiin Arkangeliin 1911. Hän kuitenkin pakeni Saksaan ja tapasi Leninin 1912 ja auttoi Stalinia kirjoittamaan ensimmäisen artikkelinsa kommunismista. Buharin matkusti 1915 Ruotsiin luodakseen yhteyksiä Venäjällä vielä vaikuttaviin kommunisteihin, mutta hänet karkotettiin, joten hän siirtyi Yhdysvaltoihin toimittamaan Lev Trotskin ja Aleksandra Kollontain kanssa venäjänkielistä sanomalehteä Novyi Mir.

Buharin palasi Venäjälle 1917 ja oli mukana lokakuun vallankumouksessa. Hän vastusti Leninin Brest-Litovskin rauhaa ja kannatti vallankumouksen laajentamista ulkomaille. Buharin toimi Pravdan toimittajana ja kirjoitti useita teoksia kommunismista.[1] Hän puolusti Leninin NEP:iä. Tästä huolimatta hän oli terrorikampanjan kannattaja pyrkiessään lisäämään puolueen otetta yhteiskunnasta. Lenin kirjoitti testamentissaan, että Buharin ei ollut ymmärtänyt marxismia ja dialektiikkaa kannattaessaan oikeistolaista talouspolitiikkaa.

Leninin kuoleman jälkeen Buharinista tuli politbyroon jäsen ja 1926 Kommunistisen internationaalin johtaja. Vuonna 1926 Buharin liittoutui Stalinin johtaman puolueen "keskustan" kanssa. Buharin vastusti Stalinin maatalouden pakkokollektivisointia 1928, jolloin Stalin pakotti hänet pyörtämään sanansa ja tunnustamaan olleensa väärässä. Tämä jälkeen hänet erotettiin Kominternista huhtikuussa 1929 ja politbyroosta marraskuussa. Buharinia ja hänen kannattajiaan nimitettiin puolueen oikeisto-oppositioksi. Buharinin kannattajat ulkomailla, kuten Jay Lovestone ja Yhdysvaltain kommunistinen puolue, erotettiin Kominternista ja he perustivat kansainvälisen "oikeisto-opposition" puolustamaan näkemyksiään.

Buharin oli kuitenkin vaikutusvaltainen teoreetikko, ja hän sai palata vähäksi aikaa Izvestijan päätoimittajaksi (1934–1936). Hän osallistui mahdollisesti jopa Neuvostoliiton vuonna 1936 voimaan tulleen ns. Stalinin perustuslain laatimiseen.

Buharinin Stalinin politiikan arvostelu johti lopulta hänen teloitukseensa. Buharin pidätettiin 1937 ja hänet tuomittiin maaliskuussa 1938 kolmannessa Moskovan oikeudenkäynnissä osana Stalinin puhdistuksia "salaliitosta kaataa neuvostovaltio". Hän "tunnusti" rikoksensa ja joutui NKVD:n ampumaksi.

Buharin rehabilitoitiin Neuvostoliiton korkeimman oikeuden päätöksellä 1988.

Näkemyksiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Buharinin mukaan demokratia on porvariston hienostunut keksintö, joka perustuu ajatukseen "koko kansasta". Buharinin mielestä porvaristo on kyennyt järjestelmällisesti huijaamaan ihmismassoja joukolla kuvitelmia, joita Buharinin mukaan ovat kansan tahtoon liittyvät "kansakunta", "kokonaisuus" ja "koko kansa". Buharinin mielestä demokratian oloissa väestö jakaantuu yhteiskuntaluokkiin, joiden edut ovat vastakkaisia ja sovittamattomia. Porvaristo kuitenkin tahtoo kuvitelman "yhteiskansallisesta". Tämä johtuu Buharinin mukaan siitä, että porvaristo on vähemmistö, jonka on puhuttava "koko kansakunnan" nimissä ja valtio-organisaatio esitetään "isänmaana".[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Lenin kirjoitti esittelyn Buharinin kirjaan Imperialismi ja Maailman Talous (Lenin Collected Works, Moscow, Volume 22, sivut 103–107).
  2. https://www.marxists.org/suomi/buharin/1919/proletariaatin-diktatuurin-teoria.htm#proletariaatin

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]