Nikola Kljusev

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Nikola Kljusev (mak. Никола Кљусев, 2. lokakuuta 1927 Štip16. tammikuuta 2008[1]) oli pohjoismakedonialainen akateemikko, maan ensimmäinen pääministeri 27. tammikuuta 199117. elokuuta 1992.

Kljusev on opiskeli Belgradin yliopistossa taloustiedettä, väitteli tohtoriksi 1964 investointien tehokkuudesta. Hän työskenteli Makedonian taloustieteen instituutin ja Skopjen Pyhien Kyrilloksen ja Methodioksen yliopiston tutkijana, professorina ja laitoksen johtajana. Hänet valittiin Makedonian tiedeakatemiaan 1988.

Kljusev oli itsenäisen Pohjois-Makedonian eli tuolloisen Makedonian tasavallan ensimmäinen pääministeri. Myöhemmin hän liittyi VMRO-DPMNE-puolueeseen ja hänet valittiin sen johtajiston puheenjohtajaksi 1997. Hän toimi myöhemmin puolustusministerinä.

Kljusev julkaisi 20 kirjaa tutkimusaiheistaan. Lisäksi hän julkaisi kuusi runokokoelmaa, neljää esseekokoelmaa ja romaanin. Hänen runojaan on käännetty romaniaksi, ranskaksi, turkiksi, bulgariaksi ja serbokroatiaksi.

Kljusev palkittiin 13. marraskuuta ja 11. lokakuuta -mitalein ja sai Makedonian tasavallan työn sankarin arvonimen. Hänen kuoltuaan maa piti surupäivän.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Macedonia's Kljusev dies SETimes. Viitattu 21.01.2008.