Nikodemos

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Nikodeemus)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jeesuksen ja Nikodemuksen öinen keskustelu (Crijn Hendricksz Volmarijnin maalaus)

Nikodemos (kreik. Νικόδημος, Nikodimos, vuoden 1938 raamatunsuomennoksessa Nikodeemus) on Johanneksen evankeliumissa erinäisiä kertoja mainittu suuren neuvoston jäsen ja fariseus.

Ensimmäisen kerran Nikodemos esiintyy Johanneksen evankeliumin 3. luvussa, jossa hän keskustelee Jeesuksen kanssa Jumalan valtakunnasta.[1] Kuultuaan Jeesuksen sanovan, että sinne pääsy edellyttää uudestisyntymistä, Nikodemos kysyi ihmetellen, mitä se saattoi tarkoittaa ("eihän ihminen voi mennä takaisin äitinsä kohtuun ja syntyä"). Tähän Jeesus vastasi pitkähköllä puheella, johon sisältyy myös evankeliumin ytimenä pidetty, pienoisevankeliumiksi sanottu lause (Joh. 3.16).

Myöhemmin Nikodemos vetosi neuvoston muihin jäseniin, jotta he eivät tuomitsisi Jeesusta kuulematta häntä[2]. Hänen kerrotaan myös auttaneen Joosef Arimatialaista Jeesuksen hautaamisessa[3]

Sekä katolinen että ortodoksinen kirkko kunnioittavat Nikodemosta pyhimyksenä. Hänen muistopäivänsä on 3. elokuuta. Hänen mukaansa on saanut nimensä apokryfinen Nikodemuksen evankeliumi, jota on väitetty hänen kirjoittamakseen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]