Niina

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Niina, Nina
Nimipäivä  
– suomenkielinen Niina, Nina: 26. lokakuuta
– ruotsinkielinen Nina: 26. lokakuuta
– ortodoksinen Niina: 14. tammikuuta
Muunnelmia Ninni
Vastineita eri kielissä Nina
Nimen alkuperä Annina, Antonina ym.

Niina tai Nina on ulkomaalaisperäinen naisen etunimi.

Nina on venäläinen hellittelymuoto Anninasta, joka taas tulee Annasta. Mahdollisesti sitä on käytetty myös useista feminiineistä sukunimistä, jotka päättyvät kirjaimiin -nina. Antoninakin on voinut joskus lyhentyä Ninaksi. Niña tarkoittaa myös espanjaksi pientä tyttöä.

Nimi voi myös pohjautua Niniven kaupungin kreikkalaiseen nimeen Ninos, assyrian Ninua, Nina. Babylonialaisten hedelmällisyyden jumalattaren nimi oli myös johdettu Ninivestä.

Läntisessä kristikunnassa Niinaa on pidetty Antonia- ja Christiane-nimisten pyhimysten nimien lyhentymänä. Itäinen perinne tuntee Christiana Gruusialaisen, jota on sanottu "Gruusian valistajattareksi" 300-luvun alussa. Tarina kertoo, että hän oli Jerusalemin patriarkan veljentytär, joka joutui pakenemaan Armenian kautta Georgiaan, missä hän valisti kansaa.

Digi- ja väestötietoviraston tietojen mukaan Suomessa on vuoden 2019 loppuun mennessä 13 466 naista saanut nimekseen Niina ja 18 443 naista nimen Nina. Sekä Niinoista että Ninoista suurin osa on syntynyt vuosien 1960 ja 2000 välisenä aikana.[1]

Niina ja Nina almanakassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lokakuun 26. päivänä Suomen almanakassa on sekä Niina että Nina ja ruotsinkielisessä almanakassa Nina ja Ninni. Samana päivänä juhlii myös Amanda, jolla ei ole kuitenkaan mitään tekemistä näiden kanssa. Niina on otettu almanakkaan 1973. Samana vuonna Nina pääsi ruotsinkieliseen almanakkaan, mutta vasta vuonna 2005 suomenkieliseen.

Tunnettuja Ninoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tunnettuja Niinoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Listan henkilöt ovat suomalaisia, ellei toisin mainita.

Kuvitteellisia Ninoja ja Niinoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muita merkityksiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Joka kodin suuri nimikirja

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Nimipalvelu Digi- ja väestötietovirasto. Viitattu 26.10.2020.