Night of the Living Dead (vuoden 1990 elokuva)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Elävien kuolleiden yö
Night of the Living Dead
Ohjaaja Tom Savini
Käsikirjoittaja George A. Romero
John A. Russo
Tuottaja Declan Baldwin
Christine Forrest
Menahem Golan
George A. Romero
John A. Russo
Russell Streiner
Säveltäjä Paul McCollough
Kuvaaja Frank Prinzi
Leikkaaja Tom Dubensky
Pääosat Tony Todd
Patricia Tallman
Tom Towles
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö 21st Century Film Corporation
Levittäjä InterCom
Netflix
iTunes
Ensi-ilta Yhdysvallat 19. lokakuuta 1990
Suomi 12. toukokuuta 2007
Kesto 88 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 4 200 000 dollaria
Tuotto 5 835 247 dollaria
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Night of the Living Dead on Tom Savinin ohjaama zombielokuva ja uudelleenfilmatisointi samannimisestä vuoden 1968 elokuvasta. Elokuvan ensi-ilta oli 19. lokakuuta 1990.

Elokuva seuraa pääosin alkuperäisen elokuvan juonta, mutta muutamia kohtia ja ennen kaikkea lopetusta on muutettu. Elokuvassa Barbaralla on myös suurempi rooli kuin vuoden 1968 elokuvassa. Tämä johtuu siitä että vielä 1960-luvulla naiset eivät vielä olleet toimintaelokuvien pääosissa. Elokuva kiellettiin sisältämän väkivallan takia muun muassa Suomessa, jossa se sai televisio ensi-iltansa vasta vuonna 2007.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Sisarukset Barbara ja Johnnie käyvät kuolleen äitinsä haudalla. Zombiksi muuttunut vanha mies hyökkää Barbaran kimppuun ihmislihaa himoten. Johnny pelastaa Barbaran, mutta kuolee itse. Barbara pakenee ja päätyy autiolle talolle, jossa on lisää eläviä kuolleita. Ben-niminen mies saapuu kuorma-autollaan maatilalle. Barbara ja Ben taistelevat zombeja vastaan sekä laudoittavat ovia ja ikkunoita. Kellarista löytyy myös muita ihmisiä, Tom ja Judy sekä pariskunta Harry ja Helen Cooper. Coopereiden tytär Sarah on haavoittunut ja sairastunut zombien hyökkäyksestä.

Ben ja Harry riitelevät siitä, miten he selviytyisivät tilanteesta. Harry kannattaa linnoittautumista kellariin, mutta Ben haluaisi taistella zombeja vastaan ja etsiä muita ihmisiä. Kun he huomaavat, että zombit alkavat lähestyä, he laudoittavat ikkunoita ja ovia umpeen entistä enemmän. Harry ei suostu auttamaan, ja hän linnoittautuu kellariin perheensä kanssa. Ben ja Tom kehittelevät suunnitelman, jonka mukaan Ben saa tehtäväkseen hätistää zombeja tulisoihdulla, jotta Tom ja Judy pääsevät hakemaan polttoainetta ulkoa. Ben putoaa auton kyydistä ja soihtu jää autoon. Tom ei saa autoon bensiiniä, koska huoltoaseman avaimet puuttuvat. Hän hätääntyy ja ampuu bensa-automaatin hajalle. Soihtu sytyttää polttoaineen tuleen, ja auto leimahtaa liekkeihin Tomin ja Judyn ollessa auton sisällä. He yrittävät paeta, mutta auto räjähtää.

Barbara ja Harry taistelevat kivääristä, ja Harry pakottaa vaimonsa takaisin kellariin. Sarah on muuttunut zombiksi ja puree Heleniä. Ben onnistuu palaamaan taloon ja ampuu zombiksi muuttuneen Sarahin. Harry sekoaa ja ampuu Beniä, joka haavoittuu ja käskee Barbaran paeta. Talon ulkopuolelle päästyään Barbara kuulee laukauksia. Kun zombit murtautuvat taloon, Harry pakenee ullakolle ja haavoittunut Ben kellariin, jossa hän ampuu zombiksi muuttuneen Helenin. Ben löytää ironisesti kellarista huoltoaseman avaimet, mutta myöhemmin yöllä hän kuolee. Barbara kohtaa metsässä suuren joukon ihmisiä, jotka alkavat tuhota zombilaumaa. Aamuun mennessä he ovat talolla, josta Barbara pakeni. Murtautuessaan kellariin zombiksi muuttunut Ben joutuu ammutuksi. Harry saapuu alakertaan ja luulee pelastuneensa, mutta Barbara ampuu hänet kostoksi Benin kuolemasta.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Pääosissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Tony Todd   Ben  
 Patricia Tallman  Barbara  
 Tom Towles  Harry Cooper  
 McKee Anderson  Helen Cooper  
 William Butler  Tom  
 Katie Finneran  Judy  
 Bill Moseley  Johnnie  
 Heather Mazur  Sarah Cooper  
Tämä elokuviin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.