Night of the Living Dead (vuoden 1968 elokuva)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Night of the Living Dead
Ohjaaja George A. Romero
Käsikirjoittaja George A. Romero
John A. Russo
Tuottaja Karl Hardman
Russell Streiner
Säveltäjä William Loose
Fred Steiner
Kuvaaja George A. Romero
Leikkaaja George A. Romero
John A. Russo
Pääosat Judith O'Dea
Duane Jones
Marilyn Eastman
Karl Hardman
Judith Ridley
Keith Wayne
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö The Walter Reade Organization
Continental Distributing
Image Ten
Laurel Group
Market Square Productions
Levittäjä Walter Reade
Netflix
Ensi-ilta Yhdysvallat 1. lokakuuta 1968
Suomi 24. tammikuuta 1992
Kesto 96 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 114 000 $
Tuotto 30 miljoonaa $
Seuraaja Dawn of the Dead
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie
Night of the Living Dead

Night of the Living Dead, televisioesityksessä myös Elävien kuolleiden yö,[1] on yhdysvaltalainen mustavalkoinen kauhuelokuva, joka valmistui vuonna 1968. Elokuvan ohjasi George A. Romero ja käsikirjoittajina toimivat John A. Russo ja Romero. Pääosissa ovat Duane Jones ja Judith O'Dea. Elokuvan tuotantovaiheessa se tunnettiin nimillä Night of Anubis[2] ja Night of the Flesh Eaters. Tom Savini ohjasi myöhemmin elokuvasta uudelleenfilmatisoinnin Night of the Living Deadin vuonna 1990.

Elokuvan budjetti oli vain 114 000 dollaria, mutta se tuotti kotimaassaan 12 miljoonaa ja ulkomailla 30 miljoonaa dollaria.

Vuonna 2001 American Film Institute nimesi elokuvan sadan tärkeimmän kauhu- ja jännityselokuvan joukkoon.

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Elokuvan alussa sisarukset Barbra ja Johnny käyvät hautausmaalla isänsä haudalla. Zombiksi (elävistä kuolleista tosin käytetään elokuvassa nimitystä "ghoul") muuttunut vanha mies hyökkää heidän kimppuunsa ihmislihaa himoten. Barbra onnistuu pakenemaan ja päätyy autiolle maatalolle, jossa piilottelee myös Ben. He laudoittavat talon ovet ja ikkunat, kun lauma zombeja alkaa piirittää sitä.

Talon kellarista löytyy myös muita ihmisiä, Tom ja Judy sekä pariskunta Harry ja Helen Cooper tyttärineen. Cooperien tytär Karen on loukkaantunut zombien hyökkäyksestä ja on sairas.

Harrylle ja Benille syntyy riitaa siitä miten tukalasta tilanteesta selviydytään. Cooper kannattaa linnoittautumista talon kellariin, kun taas Ben taistelisi zombeja vastaan ja yrittäisi jotenkin päästä ihmisten ilmoille. Ben ehdottaa muille pakenemista hänen autollaan, josta on polttoaine loppunut. He kehittelevät suunnitelman, jossa Harry saa tehtäväkseen hätistää zombeja polttopulloilla, jotta Ben, Tom ja Judy pääsevät hakemaan polttoainetta ulkoa. Ben sytyttää vahingossa polttoaineen tuleen ja auto leimahtaa liekkeihin Tomin ja Judyn ollessa vielä auton sisällä. He yrittävät paeta, mutta auto räjähtää.

Ben pakenee takaisin talolle, mutta huomaa Harryn lukinneen hänet ulos. Ben onnistuu murtautumaan takaisin sisälle ja laudoittaa Harryn kanssa oven. Zombit yrittävät päästä talon sisälle ja Benin estäessä niitä hän pudottaa kiväärinsä. Harry nappaa sen ja osoittaa Beniä sillä. Ben onnistuu saamaan kiväärin takaisin ja ampuu Harryä. Harry raahautuu kellariin ja kuolee tyttärensä vierelle.

Zombiksi muuttunut Karen Cooper (Kyra Schon).

Myöhemmin Helen löytää kellarista zombiksi muuttuneen tyttärensä, joka syö isänsä ruumista. Karen tappaa äitinsä. Barbra näkee Johnnyn zombijoukossa ja järkyttyy niin paljon, ettei pysty puolustautumaan zombien murtautuessa talon sisälle.

Ben pakenee kellariin ja onnistuu selviämään yön yli. Hän palaa yläkertaan ja kuulee zombien metsästäjien kiväärien laukauksia. Yksi metsästäjä erehtyy luulemaan häntä zombiksi ja ampuu Benin.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Näyttelijät

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
 Duane Jones  Ben  
 Judith O'Dea  Barbra  
 Karl Hardman  Harry Cooper  
 Marilyn Eastman  Helen Cooper  
 Keith Wayne  Tom  
 Judith Ridley  Judy  
 Kyra Schon  Karen Cooper  
 Russell Streiner  Johnny  

Tekijänoikeudet Yhdysvalloissa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvalla ei ole Yhdysvalloissa tekijänoikeudellista suojaa, vaan se on vapaasti yleisessä käytössä (public domain). Tämä johtuu alkuperäisen levittäjän, Walter Reade Organizationin, huolimattomuudesta, sillä se ei lisännyt elokuvan kopioihin tekijänoikeuksia. Yhdysvalloissa tuolloinen tekijänoikeuslaki vaati, että tuotteesta piti näkyä tekijänoikeudet selkeästi. Kun elokuvan nimi oli vielä Night of the Flesh Eaters, ne näkyivät alkuteksteissä, mutta levittäjä poisti ne, kun elokuvan nimi vaihtui. [3]

Koska elokuvalla ei ole tekijänoikeudellista suojaa, sitä ovat levittäneet useat yhtiöt. Internet Movie Databasen mukaan elokuvasta oli tehty 23 erilaista kopiota DVD:lle ja 19 VHS:lle vuonna 2006. [4] Elokuvan voi katsella myös YouTubesta. [5]

Elokuvaa esitettiin Helsingissä tammikuussa 1992 heikkolaatuisena ja tekstittämättömänä 16 millimetrin kopiona. Helsingin Sanomien Helena Ylänen ihmetteli tuolloin, miten oli pitänyt elokuvaa kymmentä vuotta aiemmin keveänä ja koomisena. Nyt Night The Living Dead oli hänestä vakava, traaginen elokuva, vaikka Romero itse kielsikin elokuvan sisältöarvot. ”Night Of The Living Dead näyttää halpikselta, mutta sen ohjaajan ammattitaidossa ja ilmaisukyvyssä ei ole mitään halpaa.”[6]

  1. Elonet
  2. ‘Night of Anubis’: What to Expect from Criterion’s ‘Night of the Living Dead’ Workprint
  3. United States Senate, Committee on the Judiciary, Subcommittee on Technology and the Law, Legal Issues that Arise when Color is Added to Films Originally Produced, Sold and Distributed in Black and White (Washington, D.C.: Government Printing Office, 1988), s. 83.
  4. Merchandise for Night of the Living Dead at the Internet Movie Database [1]. Luettu 23.4 2007
  5. Night of the Living Dead on the YouTube [2] (Arkistoitu – Internet Archive)
  6. Ylänen, Helena: Yö kuuluu ihmissyöjille. Helsingin Sanomat, 25.1.1992, s. 61. Näköislehti (maksullinen).

Kirjallisuutta

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  • Kurki, Eeva: ”Kellari ja kirkkaus – kun kuolleet palaavat”, George A. Romeron elokuva Elävien kuolleiden yö ja Carl Th. Dreyerin elokuva Sana. Filmihullu 5/2015.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]